Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Булимия

Булимия - лечение

Понеже причините за булимията са най-вече психологически, тя е много сложен и труден за повлияване проблем. Например колкото по-чувствителен и душевно фин е даден човек, толкова булимията протича по-драматично. Освен това има пациенти, които, поради деликатния характер на заболяването, трудно споделят за съществуването му. Ето защо се изисква комплексна и задълбочена преценка за състоянието на всеки болен поотделно преди набелязването на конкретните мерки; в противен случай резултатите ще бъдат противоречиви, временни, ще се наблюдават редуващи се периоди на затихване и изостряне на булимията, но не и нейното трайно отстраняване.

Най-общо казано, лечението трябва да се стреми да възвърне вътрешното равновесие у болния, което ще му позволи да постигне оптимален контрол върху своето поведение. Понеже булимията се отключва вследствие на някаква вътрешна липса, някаква неудовлетвореност, тази липса, тази неудовлетвореност трябва да бъде запълнена. Болният трябва да усеща пълната подкрепа и съпричастност от страна на своите близки /особено на своя партньор/. Той има нужда от тяхната безусловна любов и трябва да я получи. Това е най-важното условие за успешното лечение на булимията.

Препоръчва се също така съзнателно да се избягват ситуациите на силен стрес, които провокират булимичните кризи. Болните не бива да се усамотяват, когато усетят нарастване на тревожността си. Заниманието с любима, удовлетворяваща работа подобрява техния вътрешен баланс и намалява патологичното влияние на болестта.
Много добри резултати дават и очистителните процедури на организма. На първо място да започне изчистване на дебелото черво. Вечер или сутрин /ако не се бърза/ се прави клизма с вода или запарка от лайка. Още по-добре е да се правят микроклизми с преварена урина. Тези клизми не раздуват и без това раздутото вече черво. Вечер коремът да се налага с компрес с преварена урина. Преди лягане в ануса, на дълбочина 7 см се слага тампон напоен с олио и урина /Вж. “Уринотерапия”, изд. “Дар”/.

На фона на изчистеното черво да се премине към правилно хранене, с основен превес на суровата растителна храна. Пиенето на вода, плодови сокове или чайове, общо около литър и половина на ден е много полезна. Течностите от една страна създават чувството за пълнота, а друга - действат очистително на организма.

За укрепване на психиката и нервната система е добре да се правят дихателни упражнения, автогенна тренировка /Вж. Кн. 3 на Енциклопедия за здраве “Дар”/, различни гимнастики, да се използва подходяща фитотерапия /препоръчваме чай от маточина, дяволска уста, дилянка, мента, лавандула и др. – поединично или в комбинация/.
При вече отключен импулс за поглъщане на храна на болните се препоръчва да се наблюдават в огледало по време на акта на преяждане; това ще намали остротата на пристъпа. Добър начин за преосмисляне на проблема и мотивацията на пациента е собственоръчното писмено отразяване на количеството и вида приета храна.

Болните от булимия трябва да знаят и още нещо: техните вътрешни конфликти, колкото и болезнени да са те, съдържат в себе си елемент на градивност. Защото всяко изпитание крие в себе си определена поука. Така благодарение на изпитанията човек придобива опит и се научава да се справя с проблемите си. А един от тези проблеми може да бъде булимията.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Булимия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 31.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.