Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Диабет

Диабет - лечение

Захарната болест е хронично заболяване, което продължава цял живот с редуващи се периоди на подобрение и влошаване. Общата продължителност на заболяването е различна. В миналото и специално у младите хора болестта е имала подчертано злокачествен ход и болните са умирали за една до три години, най-често в кома. Днес най-често прилаганата терапия е лечението с инсулин и други противодиабетни средства; тя увеличава значително продължителността на живота на болните; този вид лечение, чрез инжектирането на инсулин /оттам “инсулиново лечение”/, е обаче по-скоро компенсаторно и поддържащо състоянието на болния средство, отколкото лечение, отстраняващо причините за появата на диабета. Защо?

Нека обясним как действа инсулиновото лечение. Между съдържанието на инсулина и глюкозата в кръвта /кръвната захар/ трябва да има равновесие. Инсулинът се секретира от панкреаса /задстомашната жлеза/, който е разположен близо до дванадесетопръстника. Когато панкреасът функционира правилно, съществува обратна връзка, която дава възможност в кръвта да постъпва точно определено количество инсулин, което зависи от поетите с храната въглехидрати. Ако по една или друга причина – изброените вече фактори: наследственото предразположение, грешките в храненето, стреса, смущенията в жлезите с вътрешна секреция, които нарушават функциите на панкреаса /задстомашната жлеза/, секрецията на инсулин е недостатъчна или, ако той не се оползотворява правилно, резултатът е повишаване на кръвното захарно равнище и произтичащите от това следствия.

Инсулиновото лечение цели да уравновеси съдържанието на инсулин и глюкоза /кръвна захар в кръвта/; то обаче не нормализира функциите на панкреаса и не му дава възможност да започне сам да произвежда нужния инсулин; по-скоро инсулиновото лечение го замества в неговата работа; в резултат задстомашната жлеза закърнява с течение на времето и спира съвсем своята дейност.

Освен това у някои хора се наблюдава не намалена, а повишена инсулинова секреция в първоначалния стадий. Това насочва вниманието към общите обменни процеси, чието нарушение води до удебеляването на клетъчните мембрани, намаляващо тяхната пропускливост за глюкозата /кръвната захар/. Тогава секрецията на инсулин отначало нараства, за да компенсира тази намалена пропускливост, а в последствие настъпва изтощаване на лангерхансовите острови и се развива проявена захарна болест. В този случай инсулиновото лечение е неприложимо, което показва, че то не е универсално.

Ето защо е много важно да се лекува диабета в началната фаза или от II-ри тип /неинсолинозависим диабет/, когато нарушенията във функцията на панкреса са поправими. Тогава средствата на природолечението са много ефективни. Какво предлага природната медицина?

Очистване

Голямо значение имат очистителните процедури. Очистването на дебелото черво, черния дроб и на останалите органи и системи е задължителен елемент за лечението на диабета. Подробности за методите на очистване са публикувани в Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар” /Вж. Очистване на организма/.

Диета

Тя също е много важна съставна част от комплексното природолечение на захарната болест. Употребява се предимно вегетарианска, млечно-растителна храна. В храната се ограничават главно въглехидратите – до 40 %, и мазнините – до 20 % от общия калораж /вместо 55 и 30 % при нормален хранителен режим/; белтъчините могат съответно да се увеличат до 20-25 %. СТРОГО СЕ ЗАБРАНЯВА употребата на фабрична захар и приготвените от нея захарни изделия: сладка, конфитюри, бонбони, сладкиши, подсладени напитки и др. Пчелният мед също се употребява умерено. Белият хляб и бялобрашнените изделия се забраняват и се заменят с пълнозърнест хляб. Зеленчуците и плодовете са ценна храна за диабетиците, като се препоръчват за системна употреба тези, които имат по-малко въглехидратно съдържание.

Ето кратка справка за съдържанието на въглехидрати в зеленчуците и плодовете:

  • Ниско съдържание на въглехидрати /5-8 %/: зеленчуци – зеле, домати, краставици, ряпа, салати, пиперки, тиквички; плодове – дини, лимони, тикви, малини, къпини, кисели ябълки;
  • Средно съдържание на въглехидрати /8-10 %/: зеленчуци – моркови, зелен фасул, цвекло лук; плодове – боровинки, френско грозде, нар, дренки, портокали, вишни;
  • Високо съдържание /над 10 %/: зеленчуци – зрял боб, грах, леща, картофи, ориз; плодове – грозде, кайсии, круши, сини сливи, банани, смокини, фурми.

За препоръчване е употребата на растителни мазнини – до 50-60 г дневно. Свинската мас се забранява категорично.

Главен източник на белтъчини трябва да бъдат млякото и млечните продукти /в случая киселото мляко е много ценна храна, тъй като съдържа малко въглехидрати – 2,5 %/. Месото и месните произведения – тежки месни консерви, луканки, пастърми, се забраняват или поне силно се ограничават. Погрешно се смята, че диабетично-болните трябва да приемат често месна храна.

Храната трябва да се приготвя без запръжки и подправки. Алкохолът и тютюнопушенето се изключват. Солта също се ограничава. Нормалното снабдяване с витамини е от голямо значение за диабетичноболните; специално внимание се отдава на витамините А, С и групата В, които се набавят чрез плодовете и зеленчуците. Препоръчват се някои леки алкални минерални води: хисарска, горнобанска вода, но не трябва да са газирани.

При наличие на усложнения и увреждане на вътрешните органи хранителният режим се коригира и се назначава само от лекар природолечител след преглед. В такива случаи трябва да се осъществява щателно и системно наблюдение на лечебния процес.

Хранителният режим тогава трябва да бъде строго индивидуален за всеки болен и съобразен с редица условия: възраст, пол, тегло, професия, тип на диабета, степен на обменните нарушения, динамика и степен на уврежданията на други органи. Самоназначената и назначената от близки лица диета е по-скоро вредна.

Уринотерапията е незаменимо средство при лечението на диабета. Използва се във всички нейни разновидности: чрез пиене, масажиране, налагане, втриване. Подробности за нейното прилагане можете да прочете в кн. Уринотерапия, изд. “Дар”.

За останалите средства вж. Енциклопедия за здраве “Дар”, Книга 4.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Диабет“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.