Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Имунна система » Алергия

Алергиите – лечение

Основно свойство на всеки организъм е способността му да опазва чистотата на вътрешната си среда. Особено старателна в това отношение е имунната система, която отстранява дразнителите от биологичен характер, носители на чужда биологична информация. Алергията е проява на свръхвъзбудимата имунна система, затова алергията може да се нарече треска на имунитета. Алергията се появява като защитен механизъм на организма на фона на променена имунна реактивност. Или алергията е това, което става в организма, когато той открие непознато вещество, което не възприема.

Затова едно от разпространените видове лечения на алергиите от традиционната медицина е лечението с алергени. Алергените или веществата, непосредствено предизвикващи алергичните пристъпи, се използват в малки дози, като целта е да се притъпи постепенно чувствителността на организма към тях, тоест да се получи т. нар. специфична десенсибилизация.

Резултатът обаче, както показват многобройните случаи от практиката, е рядко задоволителен. Работата е в това, че с тези методи не се лекува общата алергична настройка на организма, поради което много скоро след лечението с алергени /както и след лечението с потискащи реакциите медикаменти/ заболяването избухва с нова сила, като обсегът на свръхчувствителност често пъти се разширява /т. нар. полиалергия/ или дори се стига до положение, в което пристъпите се провокират от нехарактерни дразнители /промяна в климата, пренапрежение, душевни вълнения и др./. Друг вид лечение – лечението с хистаминови препарати, също не довежда до пълно и трайно излекуване.

Всичко това следва да наведе на мисълта, че главното, което трябва да се има предвид при лечението и профилактиката на алергиите, е състоянието на организма като цяло, а не толкова конкретните поводи, които само отключват съществуващата готовност към реакции на свръхчувствителност.

Ето какво обикновено предлагаме в Здравен център „Дар“ на пациентите с алергия.
Очистване. То е задължително условие за успешно повлияване на алергията. Прави се очистване на дебелото черво, на черния дроб, бъбреците и т. н. по методиките, разработени в Здравен център „Дар“ /Вж. Очистване на организма, Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“/.

Диета. След това се променя начинът на хранене, като се премахват храните, причиняващи алергии – меса и месни произведения, захар и захарни изделия, бял хляб и бялобрашнени храни, прясно мляко, яйца, сол, тютюн, алкохол, кафе, черен чай. Вместо консервирани храни и храни с консерванти, трябва да употребява прясна храна, богата на много витамини и минерали. Препоръчва се пиенето на много вода. Не се допуска преяждане, бързо хранене, употреба на пържена храна с много лютиви и други дразнещи подправки.

Други средства. Много полезни са дозираното въздържане от храна, уринотерапията, хомеопатията, фитотерапията /използват се антиалергизиращи билки, които прочистват кръвта и засилват организма/, сухият четков масаж, акупресурата, рефлексотерапията, масажите. Препоръчват се различни видове спорт: плуване, тенис, бягане и др.
Важен фактор срещу алергиите е закаляването. Като закалителни процедури предлагаме въздушни и слънчевите бани /но не през обедните летни часове/, различни водни процедури /обливане, обтриване, плуване/, босоходство /по пясък, земя, по мокра трева/, дихателни упражнения, различни гимнастики, морски и планински туризъм, повече движение.

Не на последно място по важност е носенето на дрехи от естествени тъкани.
Така чрез комплексно подход алергиите могат да бъдат повлияни трайно и болните да се надяват на пълно излекуване.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алергия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2021 юли 2021 август 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.