Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Отделителна система » Пиелонефрит

Хроничен пиелонефрит

Симптоми и диагностика

Клиничните прояви на хроничния пиелонефрит в началото са нетипични и многообразни. Болният дълго време има само общи оплаквания: слабост, болки в кръста, леко повишение на температурата, често уриниране /нерядко без смущения/. Болният изглежда бледен, леко подпухнал. При жените се явяват нарушения в менструалния цикъл. Не е рядко и незначително повишение на кръвното налягане.

В други случаи преобладават невротичните оплаквания: главоболие, безсъние, раздразнителност, неустойчивост на настроението. Поради нехарактерните изяви болният от хроничен пиелонефрит дълго време бива лекуван за неврастения и анемия или излишно бива опериран за остраняване на огнищни инфекции: сливици, зъби, апендицит.

Най-добра степен на бързо и ранно разкриване дава ирисовата диагностика. Истинският характер на заболяването обикновено се изяснява по време на преглед при наличието на друго заболяване - грип, ангина, или по друг повод, напр. бременност. Така в много случаи хроничният пиелонефрит става случайна и неочаквана находка у здрави наглед хора.

Трябва да се знае още, че в същото време данните в урината през ранните фази на хроничния пиелонефрит са непостоянни и могат за известно време да липсват. Поради това изследванията на урината не дават най-достоверната диагностика.

Причини

Най-често се наблюдава като последствие от остър пиелонефрит. Преходът може да стане по няколко начина. Сравнително рядко се наблюдава непосредствено преминаване от остра в хронична фаза. Най-често хронифицирането става по пътя на повторни обостряния и недобре и недостатъчно лекуван остър пиелонефрит.

Протичане

Обикновено то е затегнато, тоест продължава години наред със сменящи се периоди на подобрение и влошаване. Влошаванията могат да настъпят наглед безпричинно, но по-често се обуславят от допълнителни инфекции, простуди, нарушения в диетата, бременност. Без лечение хроничният пиелонефрит завършва почти винаги с бъбречна недостатъчност.

Лечение

То протича като при хроничния нефрит. Вж. още Остър нефрит и Пясък и камъни в бъбреците /нефролитиаза/.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Пиелонефрит“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 17.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.