Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Доверявайте се на човек, който вижда болка зад вашата усмивка, любов зад гнева ви, вулкан от мисли зад вашето мълчание и безпомощност.
Индийска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Отделителна система » Камъни в бъбреците

Лечение при пясък и камъни в бъбреците

* В Здравен център "Дар" с ирисовата диагностика лекарите установяват наличието на пясък и камъни в бъбреците, причините за появата им и след това съставят индивидуална програма за трайно излекуване.

Когато на човек бъде открит камък в бъбреците или пикочните пътища, обикновено му се предлагат лекарства, хирургическа намеса или раздробяване с ултразвук. Тези средства обаче не водят до трайно излекуване на болестта, тъй като не отстраняват първопричината за появата на камъните в бъбреците, а премахват само последиците; така не след дълго камъните се появяват отново и пациентът търси нови начини за тяхното отстраняване.

То предполага най-вече отстраняване първопричината за образуването на камъните в бъбреците. Великият лекар от Древността Авицена е казал преди девет столетия следното за лечението на нефролитиазата: “Целите, към които се стремят лекарите при лекуването от бъбречни камъни, са: спиране образуването на тяхната материя, предотвратяване зараждането на камъните по пътя на отстраняването на причината и нейното поправяне; разбиване и раздробяване на камъните, за да се изтръгнат и да се отстранят от това място, където са се образували с помощта на лекарства, които произвеждат такова действие; и накрая меко и постепенно извеждане. Някои хора се опитват да извлекат камъните чрез разрез отстрани или през гърба. Но това дело е страшно опасно и се извършва от човек, лишен от разум.”

Диета. На първо място, лечението е насочено към промяна в начина на хранене и нормализиране обмяната на веществата у пациента. Необходимо е задължително преминаването към природосъобразна диета: вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци /винаги измити/ или пък обикновена храна без употреба на свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби; от менюто трябва да се изключат още лютивите подправки; не трябва да се употребява алкохол, тютюн, кафе.

В зависимост от вида камъни в бъбреците трябва да се има в пред вид следните допълнителни ограничения:

 • При уратни камъни: те се образуват от пренасищане на организма с пикочна киселина вследствие на изобилната консумация на месо, черен дроб, бъбреци, мозък, солена риба, месни бульони и супи, гъби, кафе, фъстъци и др. Тези храни трябва да се избягват. В същото време много полезни са пресните плодове и зеленчуци и техните сокове. Особено помагат за отстраняването на уратите дините, краставиците, морковите, гулиите, ябълките, крушите, вишните, боровинките, цитрусовите плодове, както и някои билкови отвари. /Отлично профилактично и лечебно средство, познато и в народната медицина, е периодичната /сезонна/ промивка на бъбреците с помощта на ДИНЯ. Динената диета с черен хляб е способна за 2-3 седмици да направи чудеса и е истински балсам за бъбреците. Същото важи и за шипковата отвара /плодове или корени/./
 • При оксалатни камъни: по традиция те се свързват с оксалатосъдържащите се зеленчуци и плодове /спанак, киселец, лапад, домати, смокини, ягоди и пр./. Доказано е, че при кулинарната обработка оксалатите, които са свързани в разтворими соли, се утаяват. Следователно тези храни следва да се консумират не само в умерено количество, но и в сурово състояние. Не бива да се комбинират с продукти, съдържащи висок процент неорганичен калций /такива са главно млечните произведения – сирене, кашкавал и пр./, тъй като оксалатовата киселина се свързва именно с калция при образуването на камъните.
 • При фосватни камъни: те са тясно свързани с хроничните възпалителни /пиелонефритни/ изменения в бъбреците. Отделяната при тях алкална урина е вторично следствие на инфекцията. Затова е погрешна тактиката на някои диетолози, които съветват при този вид камъни да се употребява предимно подкиселяваща организма храна /месни и бобови продукти, гъби и пр./ и да се ограничават плодовете и зеленчуците. Не бива да се забравя, че киселинноактивните разпадни продукти са ядовити /отровни/ дразнители на бъбречното легенче, които спомагат категорично за поддържане на хроничната инфекция в него.

Общи диетични наставления, валидни при всички видове пясък и камъни в бъбреците:

 • Максимално ограничаване на СОЛТА, която задържа течностите в организма и катализира кристализацията на съединенията, разтворени в тях.
 • Увеличаване поемането на ТЕЧНОСТИ: вода /минерална, дестилирана или преварена/, сокове и специализирани билкови чайове. Бирата, газираните напитки и сиропите, освен че не са ефективни в същата степен, притежават допълнителни вредни въздействия, които ги правят неподходящи за природолечебно приложение.
 • ВЪЗДЪРЖАНЕТО ОТ ХРАНА, пълно или частично /на сокове, плодове и пр. – може също да допринесе много за отстраняването на образувани и предотвратяването на нови камъни. То трябва да се провежда задължително под медицински контрол, тъй като реакцията на отделните индивиди при този вид лечение е твърде различна и зависи както от състава и големината на камъчетата, така и от придружаващите бъбречни и извън бъбречни заболявания, от строго специфичната индивидуална реактивност и пр
 • ФИТОТЕРАПИЯТА също предлага различни билки за стопяване и изхвърляне на камъните от бъбреците

Забележка. Докато повечето видове пясъци и някои лесно разтворими камъни /предимно уратни/ могат лесно да бъдат изхвърлени и разтворени по този начин, наличието на масивни камъни може да предизвика кризи с особена сила в хода на тяхното придвижване към чашката на бъбрека и към уретерите.

ВНИМАНИЕ. Описаните по-горе наставления се прилагат само когато болният се намира в спокойно състояние, между два пристъпа. При криза, и в зависимост от нейната интензивност, консултацията с лекар природолечител е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Камъни в бъбреците“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Март 2020 април 2020 Май 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
 • Пости Пости
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
 • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.