Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Ревматоиден артрит

Ревматоиден  артрит – симптоми, причини и механизъм на заболяването

Ревматоиден артрит – симптоми, причини и механизъм на заболяването

От ревматоиден артрит боледуват по-често жени на средна възраст, но понякога и децата не са пощадени от него.

Симптоми

За разлика от обикновения ставен ревматизъм, при който се засягат предимно големите стави, ревматоидният артрит засяга по-често малките стави, най-често на пръстите на ръцете и ходилата. Засягането на тези стави става симетрично и на пристъпи, прекъснати от периоди на подобрение, но може да протича хронично и непрекъснато без ясно изразено затихване. Движенията на засегнатите стави стават по-трудни, по-ограничени и накрая може да се стигне до пълна неподвижност. Едновременно с това мускулите в областта на засегнатите стави атрофират, като понякога настъпват тежки деформации на крайниците в тази част.

Протичането на ревматоидния артрит е различно. Понякога е сравнително леко и след преминаването на първия пристъп друг може да не се появи. В други случаи заболяването протича сравнително леко в продължение на години и без много сериозни последици. Понякога обаче ревматоидният артрит има твърде тежък ход и води сравнително бързо до неподвижност и деформации на ставите с тежка инвалидизация.

Причини

Много са теориите за причините по неговото възникване, но нито една от тях не е изчерпателна и всеобхватна. В своята същност това е едно заболяване, което се дължи на порочна реакция на имунната система към собствения организъм и по-точно към ставите. Допуска се ролята на различни външни фактори: микроорганизми, токсични вещества, действащи на фона на генетична предразположеност.

Механизъм на възникване и развитие

Той е следният: външният фактор предизвиква неспецифично въпаление в обвивката на дадена става, което довежда до такива структурни промени в тъканта, при които тя започва да се възприема като чужда от организма и той започва изработването на защитници /антитела/ за нейното унищожаване. В този смисъл заболяването се разглежда като имунокомплексно.

То започва с неопределени болки и сутрешна скованост на ръцете и ходилата. Постепенно се увреждат хрущялът и самата кост. Настъпват сраствания и движението на ставата се ограничава: тя се деформира необратимо.

Ирисова диагностика. Снимките на ирисите показват промяна в алкално-киселинното равновесие на организма, значителна интоксикация на дебелото черво и черния дроб, значителен спад на имунната система, много често наличие на хронично възпалително огнище в организма на фона на срив в нервната система след силен или продължителен стрес.

Ако заболяването бъде разгледано чрез сравнение на данните от ирисовата диагностика и тези на китайската медицина, ще бъде установено, че знаците в ириса вървят заедно с енергиен дисбаланс: това е така, защото състоянието на съединителната тъкан /което има пряко отношение към ревматоидния артрит/ е резултат от хармоничното протичане на жизнената енергия /чи/ по меридианите на плътните органи – черен дроб, панкреас, далак, бъбреци. Ако тези важни органи бъдат балансирани със средствата на природолечението, това ще отстрани причините за това заболяване.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Ревматоиден артрит“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
петък (21 декември) от 19 до 20:15 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.