Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Доверявайте се на човек, който вижда болка зад вашата усмивка, любов зад гнева ви, вулкан от мисли зад вашето мълчание и безпомощност.
Индийска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Лумбаго

Лумбаго (болки в кртста) - симптоми и причини

Лумбагото е извънредно често срещано заболяване на поясните прешлени на гръбначния стълб, което се характеризира с внезапна остра или продължителна тъпа болка в кръста, вследствие на дегенеративни промени на ставите и междупрешленните дискове. Най-изразени са клиничните прояви във възрастта между 35-50 години. Тогава човек е най-активен и това страдание намалява неговата работоспособност.

Симптоми

Лумбагото бива остро и хронично. Острото лумбаго /сецване/ се характеризира с внезапна силна болка в кръста, най-често след вдигане на тежести, физическо пренатоварване, рязко движение. Най-малкото помръдване на тялото или кашлица причиняват силни болки, мускулите на гърба са втвърдени. Болният заема характерна поза, приведен напред с ръка на кръста, която облекчава малко състоянието му. Това положение трае няколко часа или няколко дни, след което болният се чувства по-добре.

При хронично лумбаго началото е остро или постепенно, като болката и схващането в кръста се съчетават с изтръпване или болка в краката /ишиас/, тъй като коренчетата на седалищния нерв се притискат от сближените прешлени, вследствие на дефект в междупрешленните дискове.

Причини

Този дефект /дископатия/ играе важна роля за появата на лумбагото, тъй като дисковете нямат кръвоносни съдове, които да ги хранят и измененията в тях възникват сравнително рано, особено ако са налице следните предпоставки: травми, наднормено тегло, стрес, физическо претоварване и неправилна стойка.

Други важни причини са замърсеният организъм вследствие на неприродосъобразното хранене и лошите хранителни навици, липсата на тонус на гръбната мускулатура, застоялият живот, ревматизмът и артрозната болест. Болките в кръста много често са израз на постоянна преумора, като с възрастта или според характера на професионалната дейност признаците на износване на дисковете се проявяват все по-често и изискват особено внимание. Тези болки могат да бъдат и симптом на бъбречни /пясък и камъни/, жлъчни /пясък и камъни/, полови, простудни заболявания, радикулит, шипове на прешлените, възпаление на нервните коренчета и пр.

Профилактиката на това заболяване трябва да бъде насочена към премахване на условията, които благоприятстват неговото развитие. Необходим е дозиран двигателен режим, намаляване на наднорменото тегло, грижи за правилна стойка, укрепване на психиката и организма като цяло. Добро въздействие имат водните и слънчевите бани

Не бива да се вдигат и носят тежести, особено от хора, при които има слабост на съединителната тъкан: плоскостъпие, смъкване на дебелото черво и др. Честото носене на обувки с висок ток, четенето по корем и силните вибрации също натоварват поясните прешлени.

Първа помощ. Ако болките се дължат на явно прищипване /прехапване/, болното място се търка енергично със суха кърпа /памучна или вълнена/, докато се зачерви и болката се изгуби. Често пъти от това болките минават. Ако болката упорства, болното място се разтегля по следния начин: болният ляга на пода по корем, друг човек улавя здраво с двете ръце мускулите около болното място - отляво с едната си ръка и отдясно с другата - и след това ги изтегля силно нагоре или пък заставя болния да увисне на висока врата и в увиснало положение да се размърда от кръста надолу.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лумбаго“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следваюата Гонг медитация ще се състои
на 5.05 /петък/ от 19:15 до 20:30 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Май 2020 юни 2020 Юли 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Сирни заговезни Сирни заговезни

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.