Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Лумбаго

Лумбаго (болки в кртста) - симптоми и причини

Лумбагото е извънредно често срещано заболяване на поясните прешлени на гръбначния стълб, което се характеризира с внезапна остра или продължителна тъпа болка в кръста, вследствие на дегенеративни промени на ставите и междупрешленните дискове. Най-изразени са клиничните прояви във възрастта между 35-50 години. Тогава човек е най-активен и това страдание намалява неговата работоспособност.

Симптоми

Лумбагото бива остро и хронично. Острото лумбаго /сецване/ се характеризира с внезапна силна болка в кръста, най-често след вдигане на тежести, физическо пренатоварване, рязко движение. Най-малкото помръдване на тялото или кашлица причиняват силни болки, мускулите на гърба са втвърдени. Болният заема характерна поза, приведен напред с ръка на кръста, която облекчава малко състоянието му. Това положение трае няколко часа или няколко дни, след което болният се чувства по-добре.

При хронично лумбаго началото е остро или постепенно, като болката и схващането в кръста се съчетават с изтръпване или болка в краката /ишиас/, тъй като коренчетата на седалищния нерв се притискат от сближените прешлени, вследствие на дефект в междупрешленните дискове.

Причини

Този дефект /дископатия/ играе важна роля за появата на лумбагото, тъй като дисковете нямат кръвоносни съдове, които да ги хранят и измененията в тях възникват сравнително рано, особено ако са налице следните предпоставки: травми, наднормено тегло, стрес, физическо претоварване и неправилна стойка.

Други важни причини са замърсеният организъм вследствие на неприродосъобразното хранене и лошите хранителни навици, липсата на тонус на гръбната мускулатура, застоялият живот, ревматизмът и артрозната болест. Болките в кръста много често са израз на постоянна преумора, като с възрастта или според характера на професионалната дейност признаците на износване на дисковете се проявяват все по-често и изискват особено внимание. Тези болки могат да бъдат и симптом на бъбречни /пясък и камъни/, жлъчни /пясък и камъни/, полови, простудни заболявания, радикулит, шипове на прешлените, възпаление на нервните коренчета и пр.

Профилактиката на това заболяване трябва да бъде насочена към премахване на условията, които благоприятстват неговото развитие. Необходим е дозиран двигателен режим, намаляване на наднорменото тегло, грижи за правилна стойка, укрепване на психиката и организма като цяло. Добро въздействие имат водните и слънчевите бани

Не бива да се вдигат и носят тежести, особено от хора, при които има слабост на съединителната тъкан: плоскостъпие, смъкване на дебелото черво и др. Честото носене на обувки с висок ток, четенето по корем и силните вибрации също натоварват поясните прешлени.

Първа помощ. Ако болките се дължат на явно прищипване /прехапване/, болното място се търка енергично със суха кърпа /памучна или вълнена/, докато се зачерви и болката се изгуби. Често пъти от това болките минават. Ако болката упорства, болното място се разтегля по следния начин: болният ляга на пода по корем, друг човек улавя здраво с двете ръце мускулите около болното място - отляво с едната си ръка и отдясно с другата - и след това ги изтегля силно нагоре или пък заставя болния да увисне на висока врата и в увиснало положение да се размърда от кръста надолу.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лумбаго“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Декември 2020 януари 2021 Февруари 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.