Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Дископатия

Дископатия

Дископатия

Почти всеки втори човек в страната рано или късно има проблеми с гръбначния стълб; сред най-честите от тях е дископатията /притискане на междупрешленните дискове/ – поясна или шийна.

Гръбначният стълб се състои от двадесет и четири прешлена – седем шийни, дванадесет гръдни и пет поясни. Под тях се разполагат тазовата и опашна кост.

Прешлените са свързани помежду си чрез ставни телца, закрепени едно за друго посредством междупрешленните дискове, които разпределят и омекотяват натиска. Телата на всички прешлени оформят канала за гръбначния мозък, който свързва централната нервна система с останалите органи в тялото. Около самия гръбначен стълб има множество ставни връзки, повърхностни и дълбоки мускули, артерии, вени и капиляри, подсигуряващи движенията.

Намаляването височината на междупрешленния диск и загубата на амортисионните му свойства водят до появата на патологични изменения, в случая – до дископатия.

Причини и механизъм на заболяването

Те са различни: неправилна поза през работния ден, чести микротравми, нарушено психично равновесие, небалансирано хранене, неправилен двигателен режим, наднормено тегло. С времето възникват деформации – лумбална хиперлордоза /огъване в кръста над нормалното/, торакална хифоза /оформяне на гърбица/, сколиоза /странично усукване на гръбначния стълб/. Получава се ускорено износване на междупрешленните дискове, пренапрежение в отделни мускулни групи. Мускулният спазъм води до влошаване на кръвоснабдяването, обездвижване и притискане на междупрешленните дискове /дископатия/.

Защитната реакция в тези случаи е „натрупването на соли“ в зоната на болната става. Образуват се костни израстъци – остеофити/.

Важна роля в патологичните изменения имат и често повтарящи се стресови ситуации или изживяването на психологически шок, които дават отражение в координацията между централната нервна система и мускулатура на тялото. Психическите травми се отразяват първоначално на шийните, след това на гръдните, накрая на поясните мускули около гръбначния стълб.

За цялостното отстраняване на дископатиите и предотвратяването на дискови хернии е нужно определянето на комплексен подход в лечението. В тази насока се използват фитотерапия, цикъл от редовни физически упражнения, методики за възстановяване на психичното равновесие и др.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Дископатия“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.