Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Кожни заболявания

Невродермит

Невродермит

Невродермитът или т. нар. атопичен дерматит е хроничнорецидивираща екземна болест, настъпваща вследствие на някои смущения дейността на дихателната, храносмилателната и централната нервна система и изявяващи се в последствие с бронхиална астма, ринити, хрема, запек, мигрена, кожен обрив и пр. Разпространена е в цял свят. Най-често обаче се среща в северните райони, като засяга всички раси.

Симптоми

Атопичният дерматит протича в три стадия.

  • Първи стадий. Обривът започва от лицето, разпространява се по крайниците и тялото. Зачервява се цялата кожа, налице е сърбеж. Бузите изглеждат зачервени с неравна, грапава повърхност, създаваща усещането, че под кожата има песъчинки. Оформя се блед триъгълник от кожа с непроменен цвят, разположен около носа и устата. Засегнатата кожа е склонна към лющене и подмoкряне. Кожните изменения обхващат и кожата на главата, раменния пояс, седалището. Клиничната картина е твърде динамична. Много често при добро общо състояние започва спонтанно влошаване с поява на свежи обриви. Съществува опасност от допълнително разчесване и вторично инфектиране на кожните промени. По-нататък се появяват астма, спастичен бронхит, запек. Спонтанно или в резултат на взети навреме мерки екземните промени могат да изчезнат или заболяването да премине във втори стадий.
  • Втори стадий. Характеризира се с хронично-рецидивиращо протичане, често зависещо от годишния сезон, протича със затихване или обостряне. Явленията на подмoкряне на обривите се заместват с оформяне на “корички”, загрубяване на кожата и следи от разчесване, които нарастват. Набюдават се сърбящи плаки около очите, носа и устата. Кожата е уплътнена с подчертан строеж, изпъкнали полета с неравна повърхност.
  • Трети стадий. Появява се т. нар. невродермит. Обривите се групират на фона на суха кожа по шията, около глезените, по лицето, около очите и устата, по-рядко се оформя около лакътните и коленните гънки и др. Подчертава се релефът на кожата, която има неравна, покрита с “люспи” повърхност. При много болни се срещат сезонни колебания с влошаване през пролетните и зимните месеци и подобрение през летния сезон.

Във всички стадии може да възникне генерализирано засягане на кожата със зачервяване, оточност и необилно “лющене”, придружени от силен сърбеж. Този стадий на заболяването от 30 до 50 на сто се съпровожда с астматичен бронхит, хрема или бронхиална астма. Дихателната система се засяга обикновено след кожните прояви. По дланите и стъпалата се засилва релефът на т. нар. атопични длани; при около 4 на сто от болните могат да бъдат засегнати и очите: катаракта и кератоконюнктивит. Някои пациенти имат безсъние, безпокойство, изразена двигателна активност. Обикновено деца с атопичен дерматит прохождат до края на първата година, реакциите им са бурни, неуравновесени. Децата са агресивни към по-малки братя и сестри, с понижени възможности за адаптация в нова среда. Пристъпите от сърбеж, често се свързват с критични ситуации в училище.

Причини

Има различни хипотези за възникване на заболяването. От значение са генетичните фактори и сривът в имунитета. Често то възниква в резултат на функционални нарушения след отрицателни нервно-психически емоции, преживявания още при бременната жена или след раждането. На фона на функционалните нарушения се развива алергична реактивност. Причина за болестта могат да бъдат нервно-ендокринни разстройства, различни интоксикации, нарушаване дейността на отделителните органи, обмяната. С други думи, невродермитът е само външна изява на същинското заболяване, което трябва да се потърси на други място.

Лечение

Тъй като причините за заболяванията в човешкия организъм са комплексни, така и подходът при лечението не бива да е едностранен и да е насочен само върху кожата. Необходимо е да се лекува първопричината, а не следствието. Невродермитът е пример за заболяване с кожна проява, но се засяга психо-соматичното развитие на човека. Затова много е важен природосъобразният начин на живот: начинът на хранене, битовите навици за спокоен сън, хигиенните грижи и не на последно място семейният микроклимат. Болните трябва да срещат разбиране и топлина в къщи, както и сред другите хора навън.

Диета. Най-добрата храна за болните са пресните природни продукти. Разрешават се картофи, кисело мляко, плодове и зеленчуци, бадеми, препечен пълнозърнест хляб, мед.

Особено добре се отразяват пресните сокове от моркови, ябълки, червено цвекло, краставици. Заболяването се влошава от консервираните храни, замразените храни, месото и месните произведения; необходимо е да се ограничи до минимум прясното краве мляко.

Очистване. Трябва да се обърне сериозно внимание върху функцията на отделителните органи и на състоянието на обмените процеси. Използват се методиките на Здравен център “Дар” за очистване на органите и системите, описани в Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

Други наставления. В лечебно-профилактичния комплекс на това заболяване се включва високопланинското климатолечение и морелечението. Продължителните разходки на чист въздух са от голямо значение.

Редовното къпане ще се отрази добре на болните, но вместо сапун трябва да се употребява хума. Полезни са цялостните бани с отвара от орехова шума, трина или борови клонки.

Дрехите и постелното бельо не бива да се перат със синтетични перилни препарати. Да се избягва въздействието на студа, топлината, влагата, статичното електричество, химикалите, миещите средства, консервантите, вирусните и бактериалните инфекции, отрицателните психоемоционални въздействия.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Кожни заболявания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.