Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Косопад

Косопад – лечение

Ако вече е ясно, че падането на косата е по-силно от нормалното, трябва незабавно да се направи цялостен преглед при лекар природолечител. Първата му работа е да установи работата на ендокринната система, на отделните органи и системи. По-нататъшното лечение е насочено към отстраняване на основната причина. Необходимо е комплексен подход – лечение на целия организъм и местно – на кожата на главата.
Когато причината за косопада е някое от посочените по-горе заболявания, лечението е насочено към него.

Очистване. Във всички случаи е необходимо да се извърши цикъл очиствания на органите и системите по методиките за очистване на Здравен център „Дар“ /Вж. Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“/.

Диета. Употребява се предимно млечно-вегетарианска храна, с повече плодове и зеленчуци. Избягва се употребата на месо и месни произведения, захар и захарни изделия, бял хляб и бялобрашнени храни, които натрупват прекалено много шлаки в организма, което се отразява на състоянието на косата. Забранява се също така употребата на лютиви, пикантни и др. дразнещи организма храни, които натоварват прекалено много нервната система и я изтощават. Това се отнася и за алкохола, тютюнопушенето, кафето, черния чай, какаото и газираните напитки. Избягват се също така прекалено мазните и тлъсти храни, не се допуска прекалена консумация на белтъчни храни като прясно мляко, сирене, кашкавал, които водят до появата на пърхот. Предпочита се храната да се употребява печена, варена или сурова, като нейното пържене се забранява.

Психотерапия. Много важен елемент от провежданото лечение са мерките, предприети за ограничаване действието на стреса върху организма. Нервните изтощения под всякаква форма – умствено пренапрежение, физическата преумора, полови излишества, силни емоционални изблици, трябва да се избягват, тъй като слабата нервна система пряко влияе на състоянието на косата. /Пряката връзка между нервната система и косата се доказва с факта, че в състояние на стрес или други силно емоционално състояние човек е склонен да чеша косата си./ Снемането на стреса се осъществява най-добре чрез използване възможностите на психотерапията, сред които: автогенна тренировка, самовнушение, себеотпускане /релаксация/, медитация и др. /Вж. Психотерапия, Книга 3 на Енциклопедия за здраве „Дар“/.

Фитотерапията е много силно средство за борба с косопада. Изпитани от практиката за външна употреба са копривата /листа от корени/, корените на репей, лайката, розмаринът, чесънът, лукът и пр. В началния стадий ефикасна е следната рецепта: с обелена и разрязана на две скилидка чесън, потопена в оцет, се търкат няколко пъти на ден оголените места. Търка се, докато се появи мъх, който се обръсва.

Външното лечение е насочено към стимулиране на кръвообращението на кожата на главата за заякчаване корена на косъма. В това отношение много полезни са т. нар. обърнати йогийски пози, специалните масажи, честото разресване на косата с подходяща четка, упражненията за вратните и раменните мускули и пр.

Отлично профилактично и лечебно средство против косопода е дозираното лечебно гладуване /Вж. Книга 2 на Енциклопедия за здраве „Дар“/.
Срещу косопад може да се приложи и следната проста процедура, взета от руската народна медицина: един път седмично главата се измива с топла вода и се търка с готварска сол в течение на 15 мин. След това главата се изплаква със същата топла вода. Шест измивания и натривания със сол са напълно достатъчни, за да може косопадът да бъде спрян. Почти не е имало случай този курс на лечение да е трябвало да бъде повтарян. Разбира се, няма да навреди, ако след време пациентът повтори това лечение.

Забележка. Вместо със сол процедурата може да се прави и с преварена урина.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Косопад“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Март 2021 април 2021 Май 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.