Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Лениви черва (запек)

Лениви черва - лечение

Ясно е, че лечението на запека може да бъде трайно и успешно само ако премахне причините, довели до него. Важността да осигурим трайни резултати произтича и от факта, че от успешното повлияване на запека зависи изходът на лечението при повечето заболявания на организма. Истинското лечение на ленивите черва е свързано с постепенно преминаване към природосъобразен начин на живот и изграждането на полезни навици. За него се изискват знания, търпение, опит, убеденост, воля. Така пътят става по-бавен, но води до желания резултат: трайно излекуване без никаква зависимост.

Очистване

Лечението трябва да започне с отстраняването на последиците от запека, тоест с очистването на червата. Това трябва да стане по естествен и безвреден начин.
Един от неправилните подходи в очистването е употребата на химически слабителни. Този вид слабителни средства /пургативи и лаксативи на прахове, хапове, сиропи, свещички, дъвки, в храни и др./ действат върху стената на червата като камшик: те предизвикват у тях свръхактивност, след което, по волята на физиологичния закон, настъпва ответна реакция /депресия/, която нарушава още повече тяхната работа. Стига се до порочен кръг: от запека търсим изход в слабителното, което от своя страна предизвиква още по-голям запек. Така слабителното не само че не лекува заболяването, но и го прави нелечимо при редовна употреба, защото то разрушава непоправимо филтриращите мембрани и слизестата ципа на червата.

С далеч по-меко и по-щадящо действие са билките-слабителни /сена (майчин лист), ленено семе, зърнастец/, които са за предпочитане пред пургативите. Все пак тяхната употреба трябва да бъде умерена, защото при редовно използване те губят действието си. Трябва да се знае още, че не бива да им се доверяваме прекалено, тъй като те облекчават само временно състоянието на болния, без да могат да отстранят заболяването. Ето няколко съвета как да ги използвате правилно.

1. Сената /майчин лист/ и зърнастецът се приготвят по следния начин: 1 чаена лъжичка от една от билките се вари 5 мин в 250 мл вода, кисне половин час, прецежда се и се изпива веднага. Приема се вечер преди сън, за да подейства на следващата сутрин. 2. Лененото семе се употребява в две разновидности: ленено семе и ленено брашно. 1. ленено семе: накисва се във вода за 10-тина часа или ври 2-3 минути. След прецеждане слузната течност се пие сутрин или по всяко време, но не на препълнен стомах; 2. ленено брашно: 1 суп. лъж. се кипва в чаша вода. Може да се пие, без да се прецежда. Лененото семе действа не толкова като слабително, колкото като смекчаващо и подобряващо работата на червата средство. Затова то е най-доброто от трите билки; може да се използва постоянно без страх, че ще навреди на чревната микрофлора 3. Приготвя се смес от 4 части кори от зърнастец /задължително престояли 1 година/ и по 2 части листа от майчин лист, листа коприва, плодове от анасон и корени от гръмотрън. В 250 мл кипяща вода се поставя 1 суп. лъж. от сместа. Вари се 3 мин, оставя се да престои 60 мин и се прецежда. Изпива се вечер преди лягане, като ефектът се очаква след 10-12 часа. В отделни случаи, когато има нужда от по-силно въздействие, концентрацията може да се увеличи.

Съществуват и някои плодове с подчертано слабително действие. Те са напълно безвредни и могат да се употребяват в неограничено количество. Това са гроздето, крушите, сините сливи, смокините, динята, жълтата тиква, праскови и др.

1. Сините сливи и смокините стават отлично слабително средство, ако сутрин на празен стомах се ядат 5-6 плода, накиснати във вода още от вечерта. През зимата сините сливи могат да се употребяват под формата на ошав.

2. Смокините пък могат да се изсушат и да се стрият на прах, като всяка вечер се взима по лъжичка с топла вода. 3. Динята тонизира изключително много работата на червата през лятото. Нейното действие ще се повиши, ако за няколко дни се прави динена диета /само на диня/.

Великолепно очистително средство е и пчелният мед. Неговото действие ще е най-силно, ако сутрин на празен стомах се изпие чаша топла вода, лъжица мед и няколко капки лимон.

Очистителните средства, описани дотук, не са достатъчни за пълното очистване на червата, защото имат ограничено действие. Ако искаме да добием трайни резултати в борбата си срещу запека, е нужно да прибегнем към други, по-мощни начини на очистване.

За всички останали средства вж. Енциклопедия за здраве „Дар“, Книга 3.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лениви черва (запек)“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.