Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Язва

Язва на стомаха и 12-топръстника - усложнения

Хубавото при язвата на стомаха и дванадесетопръстника е, че на тях може да се въздейства директно, благодарение на което добрите резултати, при добре проведено лечение, обикновено не закъсняват. Но бързият достъп до тези органи крие същевременно сериозни опасности за тях и за целия организъм. Ненавременното диагностициране, неправилното и несвоевременно лечение на язвата, както и нехайното отношение на пациента към подобно оплакване, може да доведат до усложнения.

Остри усложнения. Едно от най-честите остри усложнения е кръвоизливът. Той се провокира обикновено през пролетния и есенния сезон от психични травми, умствено и физическо напрежение, прием на алкохол и язвообразуващи /улцерогенни/ медикаменти на фона на вече съществуваща язва. В зависимост от местоположението на язвата /преди или след прехода между стомаха и дванадесетопръстника/, кръвоизливът може да се изрази като еднократно или многократно повръщане на тъмнокафяви материи. Докато леките кръвоизливи водят до краткотрайна обща слабост, тежките могат да доведат до шок, а в някои случаи, макар и рядко, да завършат с трагичен край.

Много често кръвоизливите се усложняват с т. нар. перфорация или спукване на язвата, особено когато тя е на дванадесетопръстника, отново пролетно или есенно време. Проявява се с извънредно силна, кинжална болка в горната коремна половина с по-късно разпространение към гърба и плешката, като няколко часа по-късно обхваща целия корем. Болните лежат със свити към корема крака, дишат учестено и повърхностно, избягвайки движения, допир и кашлица. Първоначално само малка част от болните повръщат, но с настъпването на обширен перитонит, повръщането става постоянно.

Внимание! Тези две остри усложнения изискват незабавно болнично лечение и често хирургическата намеса се оказва животоспасяваща.

В периода на възстановяването е изключително необходимо спазването на щадящ хранителен режим, назначен от лекар природолечител, и провеждането на билколечение.

Диета при остри усложнения. Най-общо тя трябва да бъде съобразена с фазата на заболяването. При кризи се употребяват предимно течни храни като мляко и млечни супи, отвара от ориз, жито, овес, които се използват за т. нар. слизести супи, каши и др. При кървене, което не налага болнично лечение, е добре да не се приема никаква храна в продължение на 1-2 денонощия. Като изключение може да се употребяват малки количества кисело мляко и горнобанска или хисарска минерална вода.
Билколечение при остри усложнения. Природната медицина предлага една много ефикасна рецепта:

  • В 300 мл вряща вода се слага по една чаена лъжичка от билките жълт кантарион, черен оман, водно пипериче, овчарска торбичка и невен. След като се вари 5 минути, се прибавя по една лъжичка цветове от лайка, листа от маточина и мента; отварата кисне 1 час, прецежда се и се изпива по половин винена чаша 15 мин преди и 30 мин след хранене.
  • В други разновидности на рецептата се използват листа от джоджен, широколистен живовляк, полски хвощ и цветове от лайка. Отварата може да се прилага и с профилактична цел в периодите на обостряне на язвата, като се намалява приеманото количество на 2-3 чаши дневно.
  • Широколистният живовляк може да се използва и смесен с чист пчелен мед; за целта се взимат 150-180 гр листа от билката, измиват се добре, смилат се на кашица и се смесват с 400 гр пчелен мед. Дава се на болния по 1 суп. лъж. от сместа три пъти дневно 30 мин преди хранене.
  • С голямо популярност се ползва т. нар. звъниково масло, което се получава, като цветовете от жълт кантарион киснат около месец в зехтин /съотношението е 1:10/. При язва на стомаха се пие от маслото по 1 суп. лъж. два часа след ядене.

Хронични усложнения. Докато острите усложнения са осезаеми и за тях се взимат спешни мерки, хроничните усложнения остават дълго време “скрити” и се изявяват едва тогава, когато е трудно тяхното повлияване.

Преди всичко тук става дума за постепенното стесняване на прехода /пилор/ между стомаха и дванадесетопръстника в резултат от периодичното образуване и заздравяване на язвени процеси с образуване на груби деформиращи лигавични ръбци. Докато при неустановена язвена болка болните са се успокоявали от взимането на храна, сега болката се засилва или се появява непосредствено след нахранване. В началото на процеса повръщанията след нахранване зачестяват и предвижването на храната от стомаха към червата се забавя. Когато процесът напредне значително, храната се задържа в стомаха и се подлага на гнилостен разпад. Появява се постоянна тежест и болка под лъжичката, безапетитие, кисели и шумни оригвания с миризма на развалена храна. Коремът се подува значително, настъпват водно-електролитни нарушения, болните силно отслабват, кожата им става суха и бледа, като единствено повръщането води до временно облекчение. Ако не се вземат мерки в началния стадий, като такива в доста широк спектър предлага билколечението, подходящият хранителен и двигателен режим /Вж. Лечение на Язва на стомаха и дванадесетопръстника/, назначени от лекар специалист, то в крайните стадии единствената помощ за спасение на човешкия живот може да дойде от страна на хирурга.

Раково израждане. Най-неблагоприятното усложнение на стомашна язва е израждането й в раково образувание. Ето защо ако в хода на лечението язвата не се подобри или нае изчезне, това може да е сигнал за подобно израждане. Една язва може да се заздрави за време от 6 седмици до 12 месеца в зависимост от общото състояние и съпътстващите заболявания.

За ранните процеси на раково образувание е особено характерно: оригване и тежест, разпъване в горната коремна половина; при напреднали форми - безапетитие, значителна загуба на телесно тегло, анемия и особена трансформация на болката - от периодична и сезонна тя става постоянна и не се влияе от медикаменти и диета.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Язва“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Нови масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
1 март (петък) от 19:15 до 20:45 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Януари 2019 февруари 2019 Март 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.