Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Заболявания на венците и зъбите

Грижа за зъбите

Здравите и красиви зъби ни даряват с приятна усмивка, която ни прави привлекателни. Но за да запазим зъбите си красиви, е необходимо да се грижиме старателно за тях, да ги почистваме и да изплакваме устата си след всяко ядене /Вж. Хигиена на устата/.

Ето три правила, които ще помогнат да поддържаме зъбите си здрави.

  • Храната трябва да е богата на витамини /повече плодове и зеленчуци/ и тя трябва да се сдъвква добре. Твърдият хляб е по-полезен от мекия.
  • За да не напукате зъбите си, не употребявайте нито много студени, нито много горещи напитки и храни; също така не смесвайте топли и студени храни и напитки.
  • Зъбите зависят много от доброто състояние на венците. Затова е хубаво преди сън да се прави масаж на венците /Вж. Хигиена на устата/.
  • Болестите на зъбите се предотвратяват много по-лесно в сравнение с останалите заболявания, затова профилактичните прегледи при зъболекар два пъти годишно могат да ни спестят много неприятности.

Дъвката за зъбите. Дъвката е старо народно хигиенно средство, полезна и приятна както за децата, така и за възрастните. Използването й има определено значение за поддържане на активността на дъвкателната мускулатура и стимулиране на слюноотделянето. Тя не само почиства налепите по зъбите, но и алкализира течната среда в устата, масажира венците, като повишава тяхната реактивност.

Трябва да се знае, че дъвкането не бива да продължава повече от 20 минути. Установено е, че за това време зъбите се почистват около 80 на сто, а в устата се излива толкова слюнка, колкото за 5 до 10 часа при нормално състояние.

За да се постигне бърз ефект, дъвката трябва дъ бъде с твърда консистенция, да на полепва по зъбните повърхности. Подходящи са дъвки, в чиито състав влизат биостимулатори и минерални соли, особено натуралната дъвка /сакъз/. Не се подходящи дъвки, съдържащи захар.

Китайско упражнение за укрепване на зъбите. Зъбите са важна част от храносмилателната система. Те служат за дъвчене на храната и за разпределение на слюнката върху хранителните частици. Трябва да пазим зъбите си, защото ако неправилно дъвчем храната, тя ще се смила лошо. В резултат на това ще се получи непълно абсорбиране на хранителните елементи, което пък води до общо отслабване на храносмилателната система. Освен това разклатените зъби правят лоша артикулацията, което е белег за остаряване.

Упражнението, което ги запазва, е тракане със зъби. Седнете и се отпуснете. След това започнете да почуквате със зъби леко и ритмично. Направете това движение първоначално 50 пъти с кътниците, 50 пъти с кучешките зъби отдясно, после 50 пъти с предните зъби и накрая 50 пъти с кучешките зъби отляво.

Тракането със зъби помага да се засили артикулацията и да се запазят зъбите здрави. Когато се прави сутрин, това упражнение събужда организма. Практикувано през деня, то поддържа ума бодър.

За да нямате кариес. Италиански стоматолози, посетили няколко манастира в Тибет, установили, че у местните жители кариесът на зъбите практически отсъства. У близо 70 на сто, сред тях и старци, липсвали развалени зъби, а у останалите кариесът се срещал крайно ограничено. Причината за това била в режима на хранене. Тибетските монаси не употребяват захар и месо. Тяхната традиционна храна се състои от ечемични питки, масло от млякото на яка, тибетски чай и вода. През лятото в менюто присъстват още ряпа, моркови, картофи и нелющен ориз.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Заболявания на венците и зъбите“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Оздравителен курс по Йога
От 19 септември, всяка сряда от 18:30 часа 
Курс Основи на здравето
на 13 и 14 октомври 2018 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

БОГОРОДИЧНИТЕ ПОСТИ
започват на 1 август За постите

Юли 2018 август 2018 Септември 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.