Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Заболявания на венците и зъбите

Грижа за зъбите

Здравите и красиви зъби ни даряват с приятна усмивка, която ни прави привлекателни. Но за да запазим зъбите си красиви, е необходимо да се грижиме старателно за тях, да ги почистваме и да изплакваме устата си след всяко ядене /Вж. Хигиена на устата/.

Ето три правила, които ще помогнат да поддържаме зъбите си здрави.

  • Храната трябва да е богата на витамини /повече плодове и зеленчуци/ и тя трябва да се сдъвква добре. Твърдият хляб е по-полезен от мекия.
  • За да не напукате зъбите си, не употребявайте нито много студени, нито много горещи напитки и храни; също така не смесвайте топли и студени храни и напитки.
  • Зъбите зависят много от доброто състояние на венците. Затова е хубаво преди сън да се прави масаж на венците /Вж. Хигиена на устата/.
  • Болестите на зъбите се предотвратяват много по-лесно в сравнение с останалите заболявания, затова профилактичните прегледи при зъболекар два пъти годишно могат да ни спестят много неприятности.

Дъвката за зъбите. Дъвката е старо народно хигиенно средство, полезна и приятна както за децата, така и за възрастните. Използването й има определено значение за поддържане на активността на дъвкателната мускулатура и стимулиране на слюноотделянето. Тя не само почиства налепите по зъбите, но и алкализира течната среда в устата, масажира венците, като повишава тяхната реактивност.

Трябва да се знае, че дъвкането не бива да продължава повече от 20 минути. Установено е, че за това време зъбите се почистват около 80 на сто, а в устата се излива толкова слюнка, колкото за 5 до 10 часа при нормално състояние.

За да се постигне бърз ефект, дъвката трябва дъ бъде с твърда консистенция, да на полепва по зъбните повърхности. Подходящи са дъвки, в чиито състав влизат биостимулатори и минерални соли, особено натуралната дъвка /сакъз/. Не се подходящи дъвки, съдържащи захар.

Китайско упражнение за укрепване на зъбите. Зъбите са важна част от храносмилателната система. Те служат за дъвчене на храната и за разпределение на слюнката върху хранителните частици. Трябва да пазим зъбите си, защото ако неправилно дъвчем храната, тя ще се смила лошо. В резултат на това ще се получи непълно абсорбиране на хранителните елементи, което пък води до общо отслабване на храносмилателната система. Освен това разклатените зъби правят лоша артикулацията, което е белег за остаряване.

Упражнението, което ги запазва, е тракане със зъби. Седнете и се отпуснете. След това започнете да почуквате със зъби леко и ритмично. Направете това движение първоначално 50 пъти с кътниците, 50 пъти с кучешките зъби отдясно, после 50 пъти с предните зъби и накрая 50 пъти с кучешките зъби отляво.

Тракането със зъби помага да се засили артикулацията и да се запазят зъбите здрави. Когато се прави сутрин, това упражнение събужда организма. Практикувано през деня, то поддържа ума бодър.

За да нямате кариес. Италиански стоматолози, посетили няколко манастира в Тибет, установили, че у местните жители кариесът на зъбите практически отсъства. У близо 70 на сто, сред тях и старци, липсвали развалени зъби, а у останалите кариесът се срещал крайно ограничено. Причината за това била в режима на хранене. Тибетските монаси не употребяват захар и месо. Тяхната традиционна храна се състои от ечемични питки, масло от млякото на яка, тибетски чай и вода. През лятото в менюто присъстват още ряпа, моркови, картофи и нелющен ориз.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Заболявания на венците и зъбите“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (15 декември) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.