Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Колит

Колит

* През пролетта и есента често се наблюдават възпаления на червата.

* Какви са причините и как да си помогнете при колит

Колитът е възпаление или раздразнение на лигавицата на дебелото черво, което често засяга и тънкото черво. Има остра и хронична форма. От различни форми на колит страдат повечето хора на различна възраст.

Симптоми

Острият колит обикновено започва внезапно с присвиващи болки вляво в корема. Болният има силни напъни за отиване по голяма нужда, диария с примеси на гной, кръв и слуз. Изпражненията са зловонни, бързо стават редки и воднисти. Болните отпадат, езикът е обложен, апетитът е намален, има жажда.

Хроничният колит протича различно в зависимост от причината и от увреждането на организма. Болните се оплакват от непостоянни болки в корема, тежест, подуване, редуване на запек с диария. При изостряне апетитът намалява, болните отпадат. Болките се усещат най-силно, когато болният не спазва диета, а се храни с храни, които дразнят слизестата ципа на дебелото черво. Освен това болният има обложен език, подут корем и лош мирис на устата.

Лекарите отдавна са забелязали, че всеки хроничен случай води до подтискаща психоза; хората, страдащи от хроничен колит, рядко са весели и щастливи. Много от невротиците и психопатите са такива поради това, че са страдали от колит, придружен от упорит запек. Болният може да стане нервен, възбуден, раздразнителен или да изпадне в меланхолия и истерия. Мнозина специалисти смятат, че хроничният колит е в основата на много умствени и психични страдания. Раздразненото черво може до доведе до леки случаи на лудост.

Причини

Колитът се дължи на лошо функциониране на храносмилателната система с употреба на предимно груба, дразнеща и недобракачествена храна, на много месо и месни произведения, на рафинирани храни, на алкохол, тютюн и цигари. Пренебрегвани са били хранителните навици като хранене в приятна обстановка и с достатъчно отделено време, бавно дъвчене, непреяждане и др. Колитът може да се причини от лошо изчистване на червата. Отключващ фактор в много случаи е преживян стрес, постоянно нервно напрежение, психични натоварвания, свързани със спазване на срокове, постигане на амбиции и др. Наличието на болестотворни микроорганизми в червата (Вж. Дисбактериоза) също може да възпали дебелото черво.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Колит“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Март 2021 април 2021 Май 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.