Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Хрема

Хрема

 Хремата е възпаление на носната лигавица.

Симптоми. Хремата се среща най-често през есента и пролетта; явява се след простуда или внезапно без видима причина, особено във влажно и променливо време. Тя започва с неразположение, главоболие, особено около очите, кихане. От двете ноздри се отделя голямо количество секрет, носът е запушен, поради което болният диша през устата, обонянието намалява. Нерядко болният има леко повишена температура. Това състояние трае около седмица, след което постепенно настъпва пълно оздравяване.

Причини. Погрешно е да се смята, че понеже хремата често придружава простудни инфекциозни заболявания като настинка или грип, тя се причинява непосредствено от тях. Доказателство за противното са хора, които имат хрема, без да са се простудили или да са се заразили с грип.

Причините за хремата са две: вътрешна и външна.

Най-напред, хремата се дължи на общото замърсяване /интоксикация/ на организма. Когато отпадъчните продукти /слуз/ се натрупат в по-голямо количество в тялото ни /при неправилно хранене, при лоши хранителни навици, при запек, при стрес и силни психичини вълнения/, то тръгва да се очиства по-интензивно, като се възпалява. Тук простудните заболявания са само отключващ фактор.

Както е известно, организмът ни се очиства чрез два основни канала: долен и горен; тялото ни от стомаха надолу се очиства посредством червата и пикочния мехур, а тялото ни от стомаха нагоре - посредством устата и носа. Например при наличие на слуз в дихателните органи, тя се извежда навън чрез храчките, кихането и др., включително и чрез хремата.

Другата причина за появата на хремата е замърсеният въздух, който дишаме. Ако човек диша непрекъснато мръсния въздух на града, пуши или работи на място с токсични изпарения, той ще бъде склонен често да страда от хрема, която може да не се придружава от простуда или грип.

Лечение. Хремата е естествена очистителна реакция и в този смисъл трябва да я приветстваме, а не да я потискаме. Нещо повече: липсата на хрема при явно интоксикиране на тялото ни или при постоянно дишане на мръсен въздух показва, че организмът не може вече да се справя сам със замърсяването и трябва да му се помогне активно.

Очистване. Местно очистване. При наличието на хрема ние трябва не да я спрем, а да засилим очистването. Можем да прибегнем към следните природни средства:

  • дишане на парата при варене на картофи;
  • дишане на изпаренията от настъргана глава кромид лук;
  • закапване в носа на 1-2 капки сок от лук или чесън;
  • смъркане през едната и другата ноздра на собствена прясна урина;
  • смъркане на леко подсолена, преварена и поносимо гореща вода.

Тези средства могат да бъдат комбинирани с горещи бани на краката с морска сол и пиенето на билкови чайове с мед и лимон.

Общо очистване на организма. Успоредно със засилването дейността на горните канали трябва да активизираме очистителните функции на долните канали, както и да пречистим целия организъм. Това става по познатата методика за очистване на органите и системите /Вж. Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”/, чрез лечебно въздържане от храна /Вж. Книга 2 на Енциклопедия за здраве “Дар”/ или чрез постите /Пак там/.
Очистването ще се засили, ако токсините започнат да се изкарват и през кожата. За целта трябва да се направи топла баня с последващо изпотяване във вълнено одеало или да се влезе за известно време в сауна. Много важно и при двете процедури е взимането на душ след изпотяването, за да може мръсотията да се свали от кожата.

Диета. Тя трябва да бъде природосъобразна с поставяне на акцент върху плодовете и зеленчуците, черния хляб и др. Трябва да се избягват на всяка цена слузообразуващите храни: месо и месни произведения, краве мляко и продуктите от него, силно рафинирана храна, всички видове консерви, както и алкохол, тютюн и кафе. Освен това трябва да възпитаме или отново да възвърнем в себе си такива хранителни навици като бавно дъвчене, хранене в приятна атмосфера, умереност в яденето и др.

Други препоръки

1. При лечението на хремата болният трябва да има пред вид, че секненето на носа трябва да се извършва правилно, за да не премине заразата в ушите и синусите. Затова най-напред се изчиства едната ноздра, после другата, без да се духа силно. За сведение, много загноявания на средното ухо /среден отит/ се дължат на неправилно секнене.

2. Препоръчва се движение на чист въздух, а в топло време да се спи на отворен прозорец.

3. Ако болният има възможност, през лятото може да прави речни или морски бани. Понеже на болните от хрема много приятно въздейства топлината, тези бани могат да се съчетават и със слънчеви бани.

Употребата на ментолови бонбони и пастили за дезинфекциране на дихателните органи или ментолови пасти и ментолов вазелин за намазване на възпалените ципи на носа е вредна, особено за деца.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хрема“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2021 юли 2021 август 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.