Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Бронхит

Остър и хроничен бронхит

Остър и хроничен бронхит

Бронхитът е възпаление на лигавицата на белодробните тръби /бронхи/. От него страдат най-често децата /остър бронхит/ и възрастните хора /хроничен бронхит/.

Причини

Всичко започва като на шега. Една лека простуда, на фона на лош начин на живот, е достатъчна да активира скритите инфекциозни огнища в носоглътката, които, при отслабена бариерна функция на сливиците, обхващат долните дихателни пътища - трахея и бронхи. Появата на кашлица и храчки, дори без общите симптоми на отпадналост, температура и др., е вече сигнал, че заболяването е прераснало в остър бронхит.

Бронхитът може да бъде породен, освен от лошо лекувана или пренебрегната простуда, от дишане на влажен, студен или замърсен въздух; тоест едни от главните фактори за развитието на това заболяване са респираторните дразнители. Физиологията изисква вдишваният въздух да бъде чист. В противен случай лигавиците на дихателните пътища се раздразват, поради което настъпва набъбване на слизестата покривка и усилено отделяне на секрет. Вредните вещества във въздуха са прахът, различните димове, отровните газове и пари, химикалите; тяхната вредност се определя по тяхната токсичност, разяждащо действие, алергични свойства, канцерогенност и способност за проникване в кожата. При пушачите основен фактор за развитието на бронхит в неговата хронична форма е вдишваният тютюнев дим.

Друг не по-малко важен, но по-малко известен фактор за възникването и поддържането на бронхиалните възпаления са диетичните грешки. Прехранването с продукти от животински произход натоварва обмяната в организма и увеличава слузообразуването в бронхите, като води до тяхното възпаление. Слуз в бронхите се образува например от претоварване с млечни белтъци. Казеинът, който съставлява около 2/3 от белтъчините на млякото, се усвоява трудно от човешкия организъм /майчиното мляко го съдържа в 6 пъти по-малко количество, отколкото кравето/. Тъй като повечето хора злоупотребяват с млечни продукти, се създава масово предразположение към повишено слузообразуване от страна на дихателната, храносмилателната и пикочополовата системи, което рано или късно се проявява с остри или хронични възпаления на лигавиците.

Натрупването на слуз /шлаки/, известно още като замърсяване или интоксикация на организма, може да се дължи също така на лошия хранителен режим и вредните хранителни навици: употреба на силно рафинирана храна /престояла сготвена храна, бялобрашнени храни, захарни изделия и сладкиши и др./; преяждане; бързо дъвчене; хранене нощно време; лошо изчистване на червата и др.

В описаните дотук случаи - въздействие на респираторните дразнители и диетичните грешки - възпалението на бронхите /бронхит/ е естествена очистителна реакция, която цели да освободи организма от прекомерното количество слуз или вредни вещества. Както е известно, долната част на тялото се изчиства чрез долните отделителни канали /черва, пикочни канали/, а горната част - чрез горните канали /уста и носна кухина/. Когато шлаките се натрупат в белите дробове и другите дихателни органи, те могат да бъдат изведени навън само през горните канали; начин за очистване са хремата, кашлицата, храчките и др., които съпътстват простудните заболявания или острия бронхит.

Ако обаче не се вземат мерки за навременното евакуиране на слузта от организма, както и не се спазват общите профилактични и хигиенни правила, тези заболявания, които в началния си стадий са благоприятни и сравнително лесно се поддават на лечение, могат да се хронифицират и да станат твърде опасни; така острият бронхит може да прерасне в хроничен, който от своя страна да доведе до редица усложнения и дори до смърт.

Страдащите от хроничен бронхит трябва да се опасяват най-вече от астматичен бронхит /особено характерен за детско-юношеската възраст/, деформиращ бронхит, често с бронхиектазии /разширение на бронхите/, бронхит с емфизем /раздуване и разрушаване на крайните бронхиални разклонения и алвеоли/, бронхитна форма на хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/, характеризираща се с трайно затрудняване преминаването на въздушния поток към белите дробове и обратно, отслабване на сърцето /белодробно сърце/ и др.

Още по темата вж. Енциклопедия за здраве „Дар“, Книга 3.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Бронхит“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Професионален курс по ирисова диагностика
8-9 и 15-16 юни 
Следваща гонг медитация
25 април (четвъртък)
от 18:30 до 20:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
18 и 19 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 11 март
и завършва на 28 април За постите

Март 2019 април 2019 Май 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
  • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.