Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Бронхит

Остър и хроничен бронхит

Остър и хроничен бронхит

Бронхитът е възпаление на лигавицата на белодробните тръби /бронхи/. От него страдат най-често децата /остър бронхит/ и възрастните хора /хроничен бронхит/.

Причини

Всичко започва като на шега. Една лека простуда, на фона на лош начин на живот, е достатъчна да активира скритите инфекциозни огнища в носоглътката, които, при отслабена бариерна функция на сливиците, обхващат долните дихателни пътища - трахея и бронхи. Появата на кашлица и храчки, дори без общите симптоми на отпадналост, температура и др., е вече сигнал, че заболяването е прераснало в остър бронхит.

Бронхитът може да бъде породен, освен от лошо лекувана или пренебрегната простуда, от дишане на влажен, студен или замърсен въздух; тоест едни от главните фактори за развитието на това заболяване са респираторните дразнители. Физиологията изисква вдишваният въздух да бъде чист. В противен случай лигавиците на дихателните пътища се раздразват, поради което настъпва набъбване на слизестата покривка и усилено отделяне на секрет. Вредните вещества във въздуха са прахът, различните димове, отровните газове и пари, химикалите; тяхната вредност се определя по тяхната токсичност, разяждащо действие, алергични свойства, канцерогенност и способност за проникване в кожата. При пушачите основен фактор за развитието на бронхит в неговата хронична форма е вдишваният тютюнев дим.

Друг не по-малко важен, но по-малко известен фактор за възникването и поддържането на бронхиалните възпаления са диетичните грешки. Прехранването с продукти от животински произход натоварва обмяната в организма и увеличава слузообразуването в бронхите, като води до тяхното възпаление. Слуз в бронхите се образува например от претоварване с млечни белтъци. Казеинът, който съставлява около 2/3 от белтъчините на млякото, се усвоява трудно от човешкия организъм /майчиното мляко го съдържа в 6 пъти по-малко количество, отколкото кравето/. Тъй като повечето хора злоупотребяват с млечни продукти, се създава масово предразположение към повишено слузообразуване от страна на дихателната, храносмилателната и пикочополовата системи, което рано или късно се проявява с остри или хронични възпаления на лигавиците.

Натрупването на слуз /шлаки/, известно още като замърсяване или интоксикация на организма, може да се дължи също така на лошия хранителен режим и вредните хранителни навици: употреба на силно рафинирана храна /престояла сготвена храна, бялобрашнени храни, захарни изделия и сладкиши и др./; преяждане; бързо дъвчене; хранене нощно време; лошо изчистване на червата и др.

В описаните дотук случаи - въздействие на респираторните дразнители и диетичните грешки - възпалението на бронхите /бронхит/ е естествена очистителна реакция, която цели да освободи организма от прекомерното количество слуз или вредни вещества. Както е известно, долната част на тялото се изчиства чрез долните отделителни канали /черва, пикочни канали/, а горната част - чрез горните канали /уста и носна кухина/. Когато шлаките се натрупат в белите дробове и другите дихателни органи, те могат да бъдат изведени навън само през горните канали; начин за очистване са хремата, кашлицата, храчките и др., които съпътстват простудните заболявания или острия бронхит.

Ако обаче не се вземат мерки за навременното евакуиране на слузта от организма, както и не се спазват общите профилактични и хигиенни правила, тези заболявания, които в началния си стадий са благоприятни и сравнително лесно се поддават на лечение, могат да се хронифицират и да станат твърде опасни; така острият бронхит може да прерасне в хроничен, който от своя страна да доведе до редица усложнения и дори до смърт.

Страдащите от хроничен бронхит трябва да се опасяват най-вече от астматичен бронхит /особено характерен за детско-юношеската възраст/, деформиращ бронхит, често с бронхиектазии /разширение на бронхите/, бронхит с емфизем /раздуване и разрушаване на крайните бронхиални разклонения и алвеоли/, бронхитна форма на хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/, характеризираща се с трайно затрудняване преминаването на въздушния поток към белите дробове и обратно, отслабване на сърцето /белодробно сърце/ и др.

Още по темата вж. Енциклопедия за здраве „Дар“, Книга 3.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Бронхит“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.