Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Гастрит

Хроничен гастрит

Хроничен гастрит

Хроничният гастрит е неспецифично възпаление на стомашната лигавица, което води до намаляване функциите на стомашните жлези, лошо храносмилане, а оттам – до лошо хранене на целия организъм, авитаминоза, анемия. В своето по-нататъшно развитие често преминава в язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Гастритът може да бъде с повишена или с понижена киселинност, което ясно личи от прегледа с ирисова диагностика и което определя тактиката на лечението.

Симптоми

В началото заболяването протича безсимптомно. По-късно се проявява с болка или тежест, киселини, в много случаи с гадене, с повръщане, което облекчава състоянието.

Причини

От външните фактори най-голямо значение имат лошото хранене и лошите хранителни навици: несдъвкана храна, най-често поради лошо състояние на зъбите или бързо дъвчене, преяждане, консумация на много студени или горещи храни и напитки, неправилни комбинации на храни, водещи до лошо храносмилане, използване на недоброкачествена храна и на консервирани продукти с чужди за организма вещества /стабилизатори, изкуствени подсладители, оцветители, ароматизатори, консерванти и др./. Също така важни фактори, предизвикващи гастрит, са стресът, нервната възбуда, умората и пр.

В последно време гастрит се провокира и от прекомерната употреба на лекарства, поразяващи стомашната лигавица: салицилати, аспирин, антибиотици, сулфонамиди, противотуберкулозни средства, цитостатици. Те оказват пагубното си влияние независимо от начина им на използване.

Много от гастритите, причинени от външни фактори, имат професионално-токсичен характер, особено при неспазване на хигиенните норми в работата с циментов или метален прах, с киселинни или алкални изпарения от химически продукти.

Гастритите могат да бъдат резултат от вътрешни фактори, например вследствие от друго първично вътрешно заболяване. На първо място стоят огнищата на инфекция от местен характер /ринофарингити в носоглътката, тонзилити в сливиците/ и от общ характер, при които болестотворните микроорганизми и техните токсини попадат в стомаха чрез преглъщане, чрез кръвта или лимфата. На второ място като причина стоят обменните заболявания, възпалението на бъбреците, диабетът, чернодробната цироза, подаграта, при които се наблюдава усилено излъчване на отпадни токсични продукти чрез стомашната лигавица, което води до нейното увреждане.

В много случаи е налице индивидуално и фамилно предразположение към развитие на това заболяване, свързано най-вероятно с променена имунна реактивност на организма.
Хроничното възпаление на стомашната лигавица води до промяна на нейната структура, при което с течение на времето организмът започва да я възприема като чужда, изработвайки срещу нея защитни антитела, което задълбочава унищожаването й.

Стомашните жлези закърняват и се заменят с нефункционална тъкан. Процесът на храносмилане се нарушава, усвояването на храната също, организмът се снабдява с все по-малко хранителни вещества, соли и витамини, отслабва и се увеличава склонността му към инфекции, анемии и някои по-тежки заболявания. Така от местно гастритът преминава в общо заболяване, оказвайки се не така безобиден, както се приема.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Гастрит“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Следващата Гонг медитация ще бъде
в петък (15 юни) от 19:15 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
всяка сряда от 18:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
16 и 17 юни 2018 г. 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИ ПОСТИ За постите

Май 2018 юни 2018 Юли 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Петровден Петровден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.