Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Йога е наука за самоовладяване

* Науката йога задоволява универсалните потребности на човека
* Тя съчетава телесното и духовното по един необикновено цялостен начин

Подобно на всяка друга наука, йога е приложима за хората от всеки климат и от всяка епоха. Теорията, която издигат някои несведущи автори, че йога е „неподходяща за жителите на Запада“, е напълно погрешна и за съжаление е попречила на много искрени ученици да търсят нейните многообразни блага. Йога е метод за сдържане на естествената буйност на мислите, която в противен случай, без да прави разлика между хора и страни, не би позволила на никого да съзре истинската си природа като Дух.

Йога не разграничава Изтока и Запада в по-голяма степен, отколкото целебната и безпристрастна слънчева светлина. Дотогава, докато човек притежава ум с неговите безпокойни мисли, ще има и

всеобща необходимост от йога, или самоовладяване.

Йога не изисква никакво официално обвързване. Тъй като науката йога задоволява универсални потребности, тя има естествена универсална приложимост.

Един истински йогин може да остане верен на света, където е подобен на масло върху вода, а не на лесно подаващото се на разреждане мляко на недисциплинираното човечество. Да се изпълнят земните задължения, е наистина по-висш път, позволяващ на йогина, който умствено остава невъвлечен в егоистични желания, да играе ролята на доброволен инструмент на Бога.

Днес има множество велики души, които живеят в американски, европейски и други неиндуски тела, които, въпреки че може изобщо да не са чували думите йога и свами, все пак са истински образци на тези понятия. Посредством безкористно служене на човечеството, овладяване на страстите и мислите, всеотдайната любов към Бога или посредством голямата им способност за концентрация те всъщност са йоги. Защото са си поставили целта на йога – самоовладяването. Тези хора биха могли да се издигнат още по-високо,

ако бъдат обучени на науката йога,

която позволява по-съзнателно насочване на ума и живота.

Сред тези, които задълбочено са отдали своята дан на уважение към йога, може да бъде споменат д-р К. Г. Юнг, известният швейцарски психолог.

„Всяка религиозна или философска практика означава психологична дисциплина, тоест метод на умствена хигиена. Многостранните, чисто телесни процедури на йога също означават психологична хигиена, която превъзхожда обикновените гимнастически и дихателни упражнения, тъй като е не просто механистична и научна, но също така и философска. Тренирайки частите на тялото, тя ги обединява в целостта на духа.

Когато това, което прави човек, в същото време е и космическо събитие, тогава ефектът, изпитван от тялото /инервирането/, се обединява с емоцията на духа /универсалната идея/ и от тях се развива едно живо единство, което никоя техника, колкото и научна да е, не може да създаде. Практиката на йога е немислима и не би имала никакъв ефект без идеите, на които се основава йога. Тя съчетава телесното и духовното по един необикновено цялостен начин“.

Парамаханса ЙОГАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 17.10 /събота/ от 18:30 до 20:00 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Септември 2020 октомври 2020 Ноевмври 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.