Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За интелекта

За интелекта » Из научните лаборатории

Самотата е опасна за здравето

Недостигът на социални контакти може да влоши човешкото здраве, снижавайки ефективността на имунните реакции и причинявайки сърдечни заболявания, предупреждават учени в сп. Ню Сайънтист.

Тази хипотеза е потвърдена от двете най-нови изследвания по проблема.

Едното демонстрирало, че студентите-първокурсници, които поддържат съвсем ограничени социални контакти или прекарват времето си в самота, проявявали по-слаба имунна реакция спрямо антигрипната ваксина в сравнение с по-общителните си колеги.

Другото изследване пък показало, че при

социално изолираните хора рискът от развиване на атеросклероза е по-висок от този при останалите.

Също така станало известно, че изолацията има вредни последици и за сърцето.
Изследванията целели да изяснят връзката между нивото на общителност и процесите в организма.

Учените установили, че недостигът или липсата на социални контакти на студентите снижава потенциала на имунната им система да произвежда антитела срещу антигрипната ваксина.

Според тях самотата е усещането, че си сам,

а нивото на общителност подлежи на обективно измерване, като съответства на броя на хората, с които даденият човек поддържа социални контакти. Може да имате много малко приятели, без да се чувствате самотен; и обратно: може да имате много приятели, но да се чувствате самотен, поясняват изследователите.

Осемдесет и трима студента били помолени да попълнят въпросници, в които да отбележат с колко души са говорили в продължение на 2 седмици. Доброволците трябвало да носят сензори, които да регистрират чувството им на самота и да измерват нивото на хормона на стреса кортизол.

В резултат на проучването било установено, че имунната система на студентите, които се чувствали най-самотни, реагирала на един от агентите в антигрипната ваксина по-слабо с 16% в сравнение с тази на най-общителните им колеги.

Студентите с най-малко социални контакти - говорили с едва 4 до 12 души за целия двуседмичен период - проявявали по-слаба имунна реакция с 11% спрямо същия компонент в сравнение с тези, общували с по над 20 човека.

Другото изследване включвало над 3 000 души и било представено на срещата на Американската здравна асоциация във Вашингтон. То показало, че хората с най-малко социални контакти – тези, които или не дружат с никого, или общуват само с няколко човека – имат най-високо ниво на маркера на възпалението интерлеукин-6, което ги поставяло в повишен риск от развиване на атеросклероза.

Учените признават, че няма лесни или утвърдени начини за лекуване на чувството за самота. Те обаче подчертават, че поддържането на социални контакти със семейството и приятелите само по себе си вече е превантивна бариера срещу самотата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Из научните лаборатории“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.