Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолизъм

Алкохолът разрушава центъра на удоволствие в човешкия мозък

Системната злоупотреба с алкохол се смята за един от най-рисковите фактори, водещи до трагични последствия. По данни на Световната здравна организация алкохолизмът отнема почти десет години от живота на мъжете в развиващите се страни. Основната рискова група е сред младежите: от 36 до 41% от смъртните случаи във възрастовата група 15-29 години са предизвикани от злоупотреба с алкохол. От алкохолизъм страдат между 8 и 11 % от населението на всяка една страна.

Алкохолизмът е „демократична“ болест, тоест покосява всички слоеве на обществото. Напълно погрешна е теорията, че бедните пият от лош живот, богатите от скука, а средната класа не пие. Алкохолът е „добър познайник“ на всички общества, в които употребата му не е официално забранена /както в мюсюлманските страни, например/. Дори северните китайци, при които консумацията на спиртни напитки е свързана с неприятни усещания, намират начин да пият. Да не говорим, че дори да не употребяват алкохол, представителите на дадена култура могат да заместят спиртните напитки с нещо друго, например с наркотици. Така в арабския свят вместо алкохол се употребява хашиш.

При някои народи съществува генетична предпоставка към абстиненция по отношение на алкохола. Част от азиатците, като китайците и японците, носят ген, който предизвиква негативна реакция на организма при употреба на алкохол с такива симптоми като повишаване на кръвното налягане, зачервяване на лицето, обилно потене. Но и те имат своите начини за преодоляване на тези биологични бариери.

Нека споменем още факта, че алкохол не отказват много от представителите на животинския свят: мишки, кучета, маймуни, прасета.

Установени са две основни категории причини за това защо хората пият:

  • Самолечение: когато алкохолът се употребява, за да намали симптомите на тревожност, социални фобии, депресии или просто като начин за „изключване“ от реалния свят, твърде болезнен за индивида. Юношата, например, може да посегне към алкохола, за да преодолее свенливостта си преди среща с любима девойка. Човек също може да започне да пие след загубата на близък човек, при усещане за безизходица или след силна психическа травма.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолизъм“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата Гонг медитация ще се състои
на 06.08 /четвъртък/ от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юли 2020 август 2020 Септември 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.