Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За семейството

За семейството » За вас, жени!

Когато сте под душа

В съвременното ни общество душът е съществена част от нашето ежедневие, свързан с хигиената ни, нуждата да се чувстваме добре в своята кожа, лечебни цели. Ето няколко прости съвета как да се възползваме максимално добре от неговите предимства.

Контрастен душ

За бързо разбуждане и освежаване най-подходящ е контрастният душ. Ползата от него е известна на всички: кожата става по-еластична и гладка. Контрастният душ е прекрасно профилактично средство срещу простуда, помага за свалянето на излишни килограми и усилва обменните процеси. Той е изключително полезен за онези, които страдат от резки промени в кръвното налягане, тъй като с негова помощ стените на кръвоносните съдове стават по-еластични.

Контрастният душ не се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, както и по време на менструация.

В началото контрастът между температурите не трябва да е много голям: на топлата вода - 38°С, на студената – 28°С. Редуват се поне 4-5 пъти, като продължителността на престоя под водната струя е: топла вода – 1,5 минути, студена – 0,5 минути. Постепенно температурата на топлата вода трябва да се увеличава, а на студената да се намалява. Балансът между градусите трябва да достигне: топла вода – 40°С, студена – 20°С. Средно процедурата трябва да продължи 10-12 минути, като престоят под душа е: топла вода – 3 минути, студена – 1 минута.

За да се запази усещането за бодрост през целия ден, добре е сутрин контрастният душ да завършва със студена вода. Вечер е по-разумно процедурата да приключва с топла вода, и то не по-късно от един час преди лягане.

Гореща вана

Една гореща вана пък е много полезна при главоболие. За целта е необходимо да напълните вана с максимално гореща вода /колкото можете да издържите/. След като се потопите обаче, водата не трябва да превишава нивото на коленете. Спокойно можете да потопите и ръцете до лактите във водата. В това положение следва да останете за 5-8 минути. Често главоболието е провокирано от притока на кръв и повишаването на кръвното налягане. Благодарение на горещата вана кръвта се насочва към краката и ръцете и престава да „пулсира“ в главата. Тази процедура е ефективна и при първите признаци на простуда.

При различни травми и прекомерни физически натоварвания в спортните зали много професионални спортисти прибягват до следния способ за разтоварване и намаляване на мускулните болки: половината вана се пълни с вода с приятна и комфортна температура. След като легнете в нея, останалата част трябва да се напълни с не много силна струя течаща гореща вода. В края температурата на водата трябва да бъде максимално висока. Напълно достатъчно е да останете 10 минути в така приготвената вана. Ефектът се постига благодарение на това, че не изпитвате дискомфорт от горещата вода, тъй като загряването става постепенно. Този начин позволява максимално да се разтоварите.

Горещата вана не се препоръчва за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Горещ душ

Когато главата ви е „натежала“ от разговори, имате нужда от тишина и горещо желаете да сте сами, влезте в банята и застанете под силната струя на душа, така че водата да пада върху главата ви и да не чувате нищо освен нейния шум.

Разтривките със специалната четка за баня или хавлиената кърпа след душа усилват кръвообращението на кожата, отделят мъртвите клетки и кожата става мека и гладка, като за дълго запазва младостта и еластичността си. Ето как се прави: ръцете и краката се разтриват по посока към сърцето. Първо се разтриват краката с прави движения отдолу-нагоре, като се започва от края на пръстите, след това - ръцете. Кръстът и гърбът се масажират отдолу-нагоре по протежение на гръбначния стълб.

Коремът се разтрива с кръгови движения по часовниковата стрелка. Областта над гърдите - с кръгови движения от центъра към рамото.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, жени!“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.