Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За семейството

За семейството » За вас, жени!

Когато сте под душа

В съвременното ни общество душът е съществена част от нашето ежедневие, свързан с хигиената ни, нуждата да се чувстваме добре в своята кожа, лечебни цели. Ето няколко прости съвета как да се възползваме максимално добре от неговите предимства.

Контрастен душ

За бързо разбуждане и освежаване най-подходящ е контрастният душ. Ползата от него е известна на всички: кожата става по-еластична и гладка. Контрастният душ е прекрасно профилактично средство срещу простуда, помага за свалянето на излишни килограми и усилва обменните процеси. Той е изключително полезен за онези, които страдат от резки промени в кръвното налягане, тъй като с негова помощ стените на кръвоносните съдове стават по-еластични.

Контрастният душ не се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, както и по време на менструация.

В началото контрастът между температурите не трябва да е много голям: на топлата вода - 38°С, на студената – 28°С. Редуват се поне 4-5 пъти, като продължителността на престоя под водната струя е: топла вода – 1,5 минути, студена – 0,5 минути. Постепенно температурата на топлата вода трябва да се увеличава, а на студената да се намалява. Балансът между градусите трябва да достигне: топла вода – 40°С, студена – 20°С. Средно процедурата трябва да продължи 10-12 минути, като престоят под душа е: топла вода – 3 минути, студена – 1 минута.

За да се запази усещането за бодрост през целия ден, добре е сутрин контрастният душ да завършва със студена вода. Вечер е по-разумно процедурата да приключва с топла вода, и то не по-късно от един час преди лягане.

Гореща вана

Една гореща вана пък е много полезна при главоболие. За целта е необходимо да напълните вана с максимално гореща вода /колкото можете да издържите/. След като се потопите обаче, водата не трябва да превишава нивото на коленете. Спокойно можете да потопите и ръцете до лактите във водата. В това положение следва да останете за 5-8 минути. Често главоболието е провокирано от притока на кръв и повишаването на кръвното налягане. Благодарение на горещата вана кръвта се насочва към краката и ръцете и престава да „пулсира“ в главата. Тази процедура е ефективна и при първите признаци на простуда.

При различни травми и прекомерни физически натоварвания в спортните зали много професионални спортисти прибягват до следния способ за разтоварване и намаляване на мускулните болки: половината вана се пълни с вода с приятна и комфортна температура. След като легнете в нея, останалата част трябва да се напълни с не много силна струя течаща гореща вода. В края температурата на водата трябва да бъде максимално висока. Напълно достатъчно е да останете 10 минути в така приготвената вана. Ефектът се постига благодарение на това, че не изпитвате дискомфорт от горещата вода, тъй като загряването става постепенно. Този начин позволява максимално да се разтоварите.

Горещата вана не се препоръчва за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Горещ душ

Когато главата ви е „натежала“ от разговори, имате нужда от тишина и горещо желаете да сте сами, влезте в банята и застанете под силната струя на душа, така че водата да пада върху главата ви и да не чувате нищо освен нейния шум.

Разтривките със специалната четка за баня или хавлиената кърпа след душа усилват кръвообращението на кожата, отделят мъртвите клетки и кожата става мека и гладка, като за дълго запазва младостта и еластичността си. Ето как се прави: ръцете и краката се разтриват по посока към сърцето. Първо се разтриват краката с прави движения отдолу-нагоре, като се започва от края на пръстите, след това - ръцете. Кръстът и гърбът се масажират отдолу-нагоре по протежение на гръбначния стълб.

Коремът се разтрива с кръгови движения по часовниковата стрелка. Областта над гърдите - с кръгови движения от центъра към рамото.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, жени!“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Нови масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
1 март (петък) от 19:15 до 20:45 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Януари 2019 февруари 2019 Март 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.