Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Тези, които имат желание, смелост и опит зад себе си, могат да достигнат всичко, което искат в този свят.
Индийска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Общи методически препоръки за практикуващите йога

Мястото, където се практикува, трябва да осигури спокойствие, без отвличащи вниманието фактори. Ако е помещение, нужно е да бъде добре проветрено, но да няма течение. Неприемливо е да се практикува там, където се пуши, употребява алкохол или се водят празни приказки.

Дрехите трябва да бъдат свободни и да не съдържат синтетика. Когато температурата на въздуха позволява, желателно е да се практикува по бански, които не стесняват движенията и тялото. Не бива да се тренира напълно голи.

Повърхността на пода трябва да бъде равна и твърда. Използва се плътна, неразтеглива постелка /брезент, одеало/ с размерите на тялото, а отгоре тя се застила с памучен чаршаф или хавлиена кърпа, които периодично се перат. Желателно е времето и мястото на занятията да бъдат постоянни, а практикуващият да бъде обърнат с лице на север или на изток.

Преди началото на практикатата се изпива малко чиста вода и се изпразва пикочният мехур и дебелото черво. Най-добре е да се практикува на гладно или един час след приема на лека храна /плодове, сокове/. След пълноценна храна трябва да минат 3-3,5 часа, преди да се започне тренировката. Ако при заниманията на гладно чувството на глад отвлича вниманието, може да се изпие чаша прясно мляко.

По време на практиката желателно е редом да има чаша с вода и отвреме-навреме между отделните асани да се отпива по една глътка. Ако в процеса на занятията възникне потребност да се изпразни пикочният мехур или дебелото черво, необходимо е веднага да се подчиним на природата - по този начин организмът се освобождава не само от плътни, но и от най-фини замърсявания.

Дишането при практикуването на асаните е свободно и естествено, следващо потребностите на тялото. Контролираното дишане движи праната, която е главният обект на практиката и източник на силата, давана от изпълнението на асаните. Дишането не се задържа с изключение на изричното изискване за това при отделни случаи. През цялото време на упражненията се изпълнява лека Мула-бандха и мускулна Удияна-бандха /вътрешната област на таза и коремната преса са постоянно фиксирани с леко натискане на мускулатурата/.

Преди да се изиграе йогийският комплекс, се препоръчва да се вземе душ, като предварително се намокрят китките, лицето и главата /именно в този порядък/, а след това и цялото тяло. Водата да е с приятна температура - нито хладна, нито гореща.
Жените през първите два дни от месечния цикъл не правят упражнения, освен недълбока Пашчимонтана, леки дихателни упражнения и Савасана /релаксация/. Противопоказани са напрегнатите и обърнатите асани.

Някои от асаните не могат да бъдат изпълнени веднага от начинаещите. Не бива да се отчайвате. В този случай се започва с изпълнението на приближен вариант на дадената асана, като в ума се създава образът на собственото тяло, изпълняващо идеално асаната /идеомоторно изпълнение/.

Недопустимо е да се проявява насилие по отношение към себе си и своето слабо тяло. Настойчивите опити, внимателното приближаване към предписаното положение се съвместява с твърдото намерение рано или късно да се достигне нужният ефект. За това е нужно повече търпение, настойчивост, последователност и убеденост в успеха. И той непременно ще настъпи.

По Свами ШИВАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Март 2020 април 2020 Май 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.