Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Йогийски практики

Общи методически препоръки за практикуващите йога

Мястото, където се практикува, трябва да осигури спокойствие, без отвличащи вниманието фактори. Ако е помещение, нужно е да бъде добре проветрено, но да няма течение. Неприемливо е да се практикува там, където се пуши, употребява алкохол или се водят празни приказки.

Дрехите трябва да бъдат свободни и да не съдържат синтетика. Когато температурата на въздуха позволява, желателно е да се практикува по бански, които не стесняват движенията и тялото. Не бива да се тренира напълно голи.

Повърхността на пода трябва да бъде равна и твърда. Използва се плътна, неразтеглива постелка /брезент, одеало/ с размерите на тялото, а отгоре тя се застила с памучен чаршаф или хавлиена кърпа, които периодично се перат. Желателно е времето и мястото на занятията да бъдат постоянни, а практикуващият да бъде обърнат с лице на север или на изток.

Преди началото на практикатата се изпива малко чиста вода и се изпразва пикочният мехур и дебелото черво. Най-добре е да се практикува на гладно или един час след приема на лека храна /плодове, сокове/. След пълноценна храна трябва да минат 3-3,5 часа, преди да се започне тренировката. Ако при заниманията на гладно чувството на глад отвлича вниманието, може да се изпие чаша прясно мляко.

По време на практиката желателно е редом да има чаша с вода и отвреме-навреме между отделните асани да се отпива по една глътка. Ако в процеса на занятията възникне потребност да се изпразни пикочният мехур или дебелото черво, необходимо е веднага да се подчиним на природата - по този начин организмът се освобождава не само от плътни, но и от най-фини замърсявания.

Дишането при практикуването на асаните е свободно и естествено, следващо потребностите на тялото. Контролираното дишане движи праната, която е главният обект на практиката и източник на силата, давана от изпълнението на асаните. Дишането не се задържа с изключение на изричното изискване за това при отделни случаи. През цялото време на упражненията се изпълнява лека Мула-бандха и мускулна Удияна-бандха /вътрешната област на таза и коремната преса са постоянно фиксирани с леко натискане на мускулатурата/.

Преди да се изиграе йогийският комплекс, се препоръчва да се вземе душ, като предварително се намокрят китките, лицето и главата /именно в този порядък/, а след това и цялото тяло. Водата да е с приятна температура - нито хладна, нито гореща.
Жените през първите два дни от месечния цикъл не правят упражнения, освен недълбока Пашчимонтана, леки дихателни упражнения и Савасана /релаксация/. Противопоказани са напрегнатите и обърнатите асани.

Някои от асаните не могат да бъдат изпълнени веднага от начинаещите. Не бива да се отчайвате. В този случай се започва с изпълнението на приближен вариант на дадената асана, като в ума се създава образът на собственото тяло, изпълняващо идеално асаната /идеомоторно изпълнение/.

Недопустимо е да се проявява насилие по отношение към себе си и своето слабо тяло. Настойчивите опити, внимателното приближаване към предписаното положение се съвместява с твърдото намерение рано или късно да се достигне нужният ефект. За това е нужно повече търпение, настойчивост, последователност и убеденост в успеха. И той непременно ще настъпи.

По Свами ШИВАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2021 ноевмври 2021 Декември 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.