Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Практика на асаните

Обикновено хората възприемат йога в нейния физически аспект. Те рядко забелязват как един йогин диша, как усеща това дишане и как хармонизира това свое дишане с движенията на тялото. Хората са склонни да обръщат внимание само върху гъвкавостта и подвижността на тялото. Някои се интересуват колко асани са усвоени и колко минути може да се стои върху главата. Главното обаче не са тези външни прояви, а доколко занимаващият се с йога усеща позата и дишането.

Какво означава асана? „Асана“ се превежда като „поза“. Тази дума произхожда от санскритския корен „ас“ - „оставам“, „седя“ или „намирам се в определено положение“. Според „Йога-сутри“ на Патанджали асана съдържа в себе си две важни свойства: стхира и сукха. „Стхира“ означава постоянство и бдителност. Под „сукха“ се разбира способността да чувстваш себе си в една или друга поза комфортно. По време на изпълнението на позата еднакво необходими са и двете тези качества.

Ако ние седим с кръстосани крака, за да се фотографираме, а след това веднага ги изправяме, защото ни болят, в това няма нито сукха, нито стхира. Дори и да се достигне устойчивост и бдителност /стхира/ , но липсва удобство и лекота /сукха/, то и това е недостатъчно. Необходимо е и едното, и другото, тези две свойства е необходимо да бъдат съхранявани в продължение на определено време. Липсва ли поне едно от тях, онова, което правим, не е асана. Принципът на Йога се съблюдава само тогава, когато след известно време ние започнем да изпълняваме асаната съсредоточено и спокойно.

Да започнем оттам, където се намираме.

Ако позата или движението ни причиняват неудобство, то е трудно да се мисли за нещо, освен за това неудобство. Например ние седим с кръстосани крака и мислим само за болката в напрегнатите подбедрици. През това време ние още не изпълняваме асаната, която искаме да изпълним. Очевидно не сме готови за нея. В този случай е по-добре да започнем с нещо по-леко. Тази простичка идея лежи в основата на цялата практика на Йога.

Ако асаната се изпълнява по реда на нарастване на сложността, ние постепенно ще достигнем все по-голямо спокойствие, бдителност и усещането на общия комфорт. Въплътим ли този принцип на така практикуваната асана в живота, тогава ние трябва да приемем себе си такива, каквито сме. Ако нашият гръб е напрегнат, ние трябва да признаем това. А може би гъвкавостта ни е добра, но твърде повърхностно дишаме. Или с дишането всичко е наред, но имаме някакви проблеми със здравето. Случва се в асаната да се чувстваме комфортно, но умът блуждае някъде си, на съвършено друго място. Това също не е практика на асана. Да придобием необходимите за асана качества можем само тогава, когато осъзнаем своето начално равнище и се научим да го приемаме.

Шри ДЕШИКАЧАР

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2021 ноевмври 2021 Декември 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.