Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Йогийски практики

Практика на асаните

Обикновено хората възприемат йога в нейния физически аспект. Те рядко забелязват как един йогин диша, как усеща това дишане и как хармонизира това свое дишане с движенията на тялото. Хората са склонни да обръщат внимание само върху гъвкавостта и подвижността на тялото. Някои се интересуват колко асани са усвоени и колко минути може да се стои върху главата. Главното обаче не са тези външни прояви, а доколко занимаващият се с йога усеща позата и дишането.

Какво означава асана? „Асана“ се превежда като „поза“. Тази дума произхожда от санскритския корен „ас“ - „оставам“, „седя“ или „намирам се в определено положение“. Според „Йога-сутри“ на Патанджали асана съдържа в себе си две важни свойства: стхира и сукха. „Стхира“ означава постоянство и бдителност. Под „сукха“ се разбира способността да чувстваш себе си в една или друга поза комфортно. По време на изпълнението на позата еднакво необходими са и двете тези качества.

Ако ние седим с кръстосани крака, за да се фотографираме, а след това веднага ги изправяме, защото ни болят, в това няма нито сукха, нито стхира. Дори и да се достигне устойчивост и бдителност /стхира/ , но липсва удобство и лекота /сукха/, то и това е недостатъчно. Необходимо е и едното, и другото, тези две свойства е необходимо да бъдат съхранявани в продължение на определено време. Липсва ли поне едно от тях, онова, което правим, не е асана. Принципът на Йога се съблюдава само тогава, когато след известно време ние започнем да изпълняваме асаната съсредоточено и спокойно.

Да започнем оттам, където се намираме.

Ако позата или движението ни причиняват неудобство, то е трудно да се мисли за нещо, освен за това неудобство. Например ние седим с кръстосани крака и мислим само за болката в напрегнатите подбедрици. През това време ние още не изпълняваме асаната, която искаме да изпълним. Очевидно не сме готови за нея. В този случай е по-добре да започнем с нещо по-леко. Тази простичка идея лежи в основата на цялата практика на Йога.

Ако асаната се изпълнява по реда на нарастване на сложността, ние постепенно ще достигнем все по-голямо спокойствие, бдителност и усещането на общия комфорт. Въплътим ли този принцип на така практикуваната асана в живота, тогава ние трябва да приемем себе си такива, каквито сме. Ако нашият гръб е напрегнат, ние трябва да признаем това. А може би гъвкавостта ни е добра, но твърде повърхностно дишаме. Или с дишането всичко е наред, но имаме някакви проблеми със здравето. Случва се в асаната да се чувстваме комфортно, но умът блуждае някъде си, на съвършено друго място. Това също не е практика на асана. Да придобием необходимите за асана качества можем само тогава, когато осъзнаем своето начално равнище и се научим да го приемаме.

Шри ДЕШИКАЧАР

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Петък(15 ноември) от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Октомври 2018 ноевмври 2018 Декември 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Въведение Богородично Въведение Богородично

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.