Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Йогийски практики

Практика на асаните

Обикновено хората възприемат йога в нейния физически аспект. Те рядко забелязват как един йогин диша, как усеща това дишане и как хармонизира това свое дишане с движенията на тялото. Хората са склонни да обръщат внимание само върху гъвкавостта и подвижността на тялото. Някои се интересуват колко асани са усвоени и колко минути може да се стои върху главата. Главното обаче не са тези външни прояви, а доколко занимаващият се с йога усеща позата и дишането.

Какво означава асана? „Асана“ се превежда като „поза“. Тази дума произхожда от санскритския корен „ас“ - „оставам“, „седя“ или „намирам се в определено положение“. Според „Йога-сутри“ на Патанджали асана съдържа в себе си две важни свойства: стхира и сукха. „Стхира“ означава постоянство и бдителност. Под „сукха“ се разбира способността да чувстваш себе си в една или друга поза комфортно. По време на изпълнението на позата еднакво необходими са и двете тези качества.

Ако ние седим с кръстосани крака, за да се фотографираме, а след това веднага ги изправяме, защото ни болят, в това няма нито сукха, нито стхира. Дори и да се достигне устойчивост и бдителност /стхира/ , но липсва удобство и лекота /сукха/, то и това е недостатъчно. Необходимо е и едното, и другото, тези две свойства е необходимо да бъдат съхранявани в продължение на определено време. Липсва ли поне едно от тях, онова, което правим, не е асана. Принципът на Йога се съблюдава само тогава, когато след известно време ние започнем да изпълняваме асаната съсредоточено и спокойно.

Да започнем оттам, където се намираме.

Ако позата или движението ни причиняват неудобство, то е трудно да се мисли за нещо, освен за това неудобство. Например ние седим с кръстосани крака и мислим само за болката в напрегнатите подбедрици. През това време ние още не изпълняваме асаната, която искаме да изпълним. Очевидно не сме готови за нея. В този случай е по-добре да започнем с нещо по-леко. Тази простичка идея лежи в основата на цялата практика на Йога.

Ако асаната се изпълнява по реда на нарастване на сложността, ние постепенно ще достигнем все по-голямо спокойствие, бдителност и усещането на общия комфорт. Въплътим ли този принцип на така практикуваната асана в живота, тогава ние трябва да приемем себе си такива, каквито сме. Ако нашият гръб е напрегнат, ние трябва да признаем това. А може би гъвкавостта ни е добра, но твърде повърхностно дишаме. Или с дишането всичко е наред, но имаме някакви проблеми със здравето. Случва се в асаната да се чувстваме комфортно, но умът блуждае някъде си, на съвършено друго място. Това също не е практика на асана. Да придобием необходимите за асана качества можем само тогава, когато осъзнаем своето начално равнище и се научим да го приемаме.

Шри ДЕШИКАЧАР

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Март 2020 април 2020 Май 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Връбница-Цветница Връбница-Цветница
  • Велик ден Велик ден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.