Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Масажи

Вакуум терапия вместо лекарства

* Поради своята универсалност методът е колкото древен, толкова и млад

* Той е достъпен и изключително ефикасен за профилактика и лечениеВакуумна терапия с вендузи

Представлява въвеждане на топлина в организма посредством вендузи (vento - вятър). Първите вендузи били изработвани от бамбук. Днес се използват стъклени поради възможността да се наблюдава ефектът под тях.

Практикуването на този метод с лечебна цел намалява медикаментозното лечение, съответно страничните действия на лекарствата, вкл. зачестилите напоследък алергии.

Поставянето на вендузи на повърхността на кожата предизвиква затопляне, стимулира кръвообращението и свободното течение на чи (жизнена) енергия и кръв в меридианите (по традиционната китайска медицина).

По този начин по-бързо се неутрализират патогенните фактори студ и влага, проникнали в тялото и се лекуват отоци и болка.

Вендузите са чудесно средство при простуди, bi-синдром (болков синдром), предизвикан от вятър и влага – болка в гръбначния стълб, рамото, крака, стомашна болка, разстройство, кашлица и др., както и при множество хронични заболявания – радикулити, миозити, артроза, парези и др., наречени “болести на застоя” поради голямата им давност и отслабените защитни сили на организма.

Вендузи не се прилагат при дерматити, кожни обриви, склонност към кървене, върху места с преминаващи големи кръвоносни съдове както и върху корема и кръстовата област при бременни.

Кръвонасядането, под формата на сини кръгове, на мястото на вендузите не трябва да безпокои пациентите, тъй като е свързано с лечебния ефект и се разнася напълно за няколко дни.

Вакуумна терапия с мед

Освен вендузния масаж, вакуум терапията включва и масажа с мед. Принципът на въздействие е същият, но при него стимулиращото въздействие на мануалния масаж се усилва от подхранващия и детоксикиращ лечебен ефект на пчелния мед. Аз лично го предпочитам и често го прилагам на моите пациенти. Чудесно се съчетава с лечебната програма при наднормено тегло и целулит.

Лечебната сила на меда е известна още от древността. Тя се дължи на богатото съдържание на микроелементи, витамини, вещества имащи антиоксидантно, антибактериално и козметично действие. Приет вътрешно като храна, медът губи голяма част от полезните си вещества в киселата стомашна среда, докато приложен върху кожата, той напълно се усвоява.

Ефектът от медния масаж е във възстановяване естествената способност на организма да се самопречиства чрез "изсмукване" и "изпомпване" от тъканите на тялото на натрупаните с годините токсини.

Вакуумтерапията влияе стимулиращо на целия организъм.

Третират се: гръб, коремна област, бедра, стави, ходила.

Прилага се при:

 • артрозна болест (коксартроза, гонартроза, спондилартроза и др.)
 • белодробни заболявания
 • чернодробни болести
 • главоболие, безсъние, депресии
 • синдром на хроничната умора
 • затлъстяване, целулит
 • постепенно възстановяване при родилки и след тежки заболявания

Студът и влагата през есенно-зимния сезон предизвикват съдов спазъм, който допълнително усилва застойните явления. Ето защо, през този сезон, повечето хора се нуждаят от вакуум терапия за преодоляване на болката и схващането, най-вече в областта на раменете, поясната област и гърба. Обездвижването и стресът, съпътстващи съвременния човек, са идеална предпоставка за възникване на болести. Целта на вентузния и медния масаж е превенция на заболяванията, а с това и на лекарствената зависимост.

Д-р Весела Коевска

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Масажи“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение на 18.05 /събота/ от 18:30 до 29:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Април 2020 май 2020 Юни 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 • Пости Пости
 • Новолуние Новолуние
 • Пълнолуние Пълнолуние
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.