Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Очистване на организма

Очистване на черния дроб

Очистване на черния дроб

След очистването на червата и премахването на една от най-мощните интоксикации на организма – чревната, идва ред и на пречистването на черния дроб. Той също представлява едно „сметище“ от отпадъци, натрупани след филтрацията на кръвта години наред и здраво „капсулирани“ в тъканите му.

Най-важният фактор за ефективността на очистването е предварителната подготовка, изразена в смекчаването на организма. Това се постига чрез приемането на поне четири топли вани, като последната процедура е добре да се извърши ден преди очистването. От няколко дни до седмица преди очистването преминете на строг вегетариански режим.

За процедурата е нужно да се снабдите със зехтин (олио) – от 150 до 300 г, в зависимост от телесното тегло и поносимостта към него, и съответно същото количество прясно изстискан (с ръка) лимонов сок.

Първи ден (вечер) – очистителна клизма.

Втори ден (сутрин) – очистителна клизма и през целия ден се яде лека вегетарианска храна. Пие се прясно изстискан сок от червено цвекло и ябълки с кисела жилка в съотношение 1:4. Ако това е трудно, пийте само пресен ябълков сок, леко кисел. Пие се, колкото може.

Трети ден – като втория.

Четвърти ден – същото: сутринта – клизма, а през деня - сок, но до 19 часа. Именно тогава най-добре се разширяват каналите на черния дроб. За този час вие трябва да сте приготвили място, където ще лежите, и грейка с гореща вода или електрогрейка, която се слага върху черния дроб (под нея се подлага пешкир, за да не изгори кожата). Преди това вие сте приготвили две стъклени чаши – с отмереното количество зехтин и лимоновия сок.

И така, в 19 часа на четвъртия ден изпивате 1-2 глътки от леко загрятия зехтин, след което приемате 1-2 глътки лимонов сок. След 10-15 минути изпивате втората порция зехтин и лимонов сок, след това следващата и следващата порция през 10-15 мин, докато не изпиете цялото количество зехтин и лимонов сок. През цялото това време не сваляте грейката от черния дроб.

Накрая остава да изчакате резултата, като предварително си набавите нощно гърне, за да видите какво ще излезе. Добре е да дишате бавно и плавно с корема за масаж на черния дроб до 30 мин, след това се почива и отново се повтаря, да дишате през дясната ноздра. Ако не започне очистването към 23 часа, си лягате. Сутринта, с обикновеното изхождане или с топла клизма ще започнат да излизат билирубинови камъни (те са меки като пластелин), цилиндрични холестеринови натрупвания, парчета умъртвена лигавица, черна жлъчка и др. Човек трудно може да си представи, че тези неща години наред са били съставна част от неговия организъм! Възможно е и повръщане – то също е очистително. След тези изхвърляния, общо 3-4 на брой до сутринта, направете очистителна клизма.

След очистването нека първата храна бъде прясно изстискан сок от моркови, червено цвекло и ябълки или само от ябълки, който допълнително ще промие черния дроб. След това преминете за известно време на салати, течни или кашеобразни храни и започнете нормалния си живот.

Най-добре е първата очистителна процедура да извършите през пролетта (март), когато силата на черния дроб е най-голяма. Не се препоръчва на болните от чернодробни заболявания да правят очистването през есента, когато черният дроб е най-слаб.

Препоръчва се всяко очистване на черния дроб да става в пълнолуние.

За пълното му очистване (едно не е достатъчно) процедурата може да извършите четири пъти в годината, а през следващата година е достатъчно очистването да е веднъж или два пъти. Това е и прекрасна профилактична мярка за поддържане на неговите филтриращи способности. Така най-добре се пречиства и кръвта, увеличава се работоспособността и бодростта, яснотата на мисълта и се повишава подвижността на ставите.

Забележки:

1. Не се препоръчва очистване на черния дроб в следните случаи

  • При остри простудни и инфекциозни заболявания, когато е налице висока температура, слабост, повръщане, главоболие, разстройство и др.
  • В период на обостряне на хроничните заболявания.
  • Когато е налице силна физическа, психическа или умствена преумора.
  • В период на бременност и кърмене при жените.
  • Една седмица преди и една седмица след мензиса при жените.
  • Ако не сте убедени в неговата необходимост и жизненоважно значение.
  • Когато сте в стресова ситуация.
  • Не се насилвайте.

2. Грейките са противопоказани при неясни болки в стомаха, остър апендисит, остър холицистит, остър панкреатит, злокачествени тумори, при външни и вътрешни кръвоизливи.

3. Сокът, употребяван заедно със зехтина, може да бъде лимонов, но също и от грейпфрут или портокал. При увеличена киселинност на стомашния сок е добре лимоновият сок да се разреди с вода в съотношение 1:1. Цитрусовите сокове могат да се комбинират във времето: първото очистване с портокалов, второто – с грейпфрутов, третото – с лимонов сок. Трябва да се отчита този важен фактор – равнището на киселинност на стомашния сок. Затова предварителният преглед при лекар природолечител е важна стъпка за нормалното провеждане на процедурата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Очистване на организма“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.