Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йога

Стремеж към чистота

* Какво е нужно на йогина за пълноценна духовна практика

Чистотата на тялото е от съществено значение за здравето на човека. Докато добри навици като къпането пречистват тялото външно, асана /телесна поза/ и пранаяма /контрол върху дишането/ го очистват вътрешно. Практиката на асаните тонизира цялото тяло и отстранява токсините и нечистотиите, образувани вследствие на преяждане. Пранаяма очиства и проветрява белите дробове, обогатява кръвта с кислород и пречиства нервите.

Ала по-важно от физическото очистване на тялото е почистването на ума от разстройващите го емоции, като омраза, страст, гняв, похот, алчност, самоизмама и гордост. Още по-важно е очистването на интелекта /будхи/ от нечисти мисли. Нечистотиите на ума се смиват от водите на бхакти /обожание/. Нечистотиите на интелекта или разума изгарят в огъня на свадхяя /изучаването на Аза/.

Това вътрешно очистване дава лъчезарност и радост.

То донася благожелателност /сауманася/ и прогонва душевното страдание, потиснато настроение, скръб и отчаяние /даурманася/.

Когато човек е доброжелателен, той вижда достойнствата в другите, а не само техните недостатъци. Уважението, което показва към качествата на другите, го прави също така уважаващ себе си и му помага да преодолее своите собствени скърби и трудности.

Когато умът е ясен, то е лесно да бъде превърнат еднонасочен /екагра/. С концентрацията се постига овладяване на сетивата /индрия-джая/. Тогава човек е готов да влезе в храма на собственото си тяло и да види действителния си Аз в огледалото на своя ум.

Освен чистота на тяло, мисъл и слово, необходима е и чиста храна. Освен чистота в приготвянето на храната, необходимо е също да се съблюдава чистота в средствата, чрез които човек я придобива.

Храната, поддържаща, но и поглъщащата субстанция на целия живот, се разглежда като аспект на Брахман. Тя трябва да бъде изяждана с чувството, че с всяко късче човек може да добие сила, за да служи на Бога.Тогава храната става чиста. Дали ще бъде вегетарианска или не, е чисто личен въпрос, тъй като всеки човек се влияе от традициите и навиците на страната, в която е роден и възпитан. Но с течение на времето.

практикуващият йога ще се приспособи към вегетарианския начин на хранене,

за да постигне еднонасочено внимание и духовно развитие.

Необходимо е да се яде за здраве, сила, енергия и живот. Храната трябва да бъде проста, питателна, сочна и успокояваща. Избягвайте храни, които са кисели, горчиви, лютиви, солени, загорели, престояли, безвкусни, тежки и нечисти.

Характерът се формира от типа храна, която поемаме, и от това как я консумираме. Хората са единствените същества, които ядат, когато не са гладни, и изобщо живеят, за да ядат, а не ядат, за да живеят. Ако ядем заради вкусовете на езика, ние преяждаме и така страдаме от храносмилателни разстройства, които дезорганизират нашия организъм. Йогинът вярва в хармонията, затова яде само заради поддържането на живота. Той не яде твърде много или твърде малко. Йогинът разглежда своето тяло като обител на своя дух и се пази от преяждане

Освен храната твърде важно за духовната практика е и мястото. Трудно е да се практикува далеч от дома, в гора, в пренаселен град или където е шумно. Човек трябва да избере място, където лесно може да се снабдява с храна, без насекоми, защитено от стихии и с приятно обкръжение. Бреговете на езеро или река или морско крайбрежие са идеалното място. Точно такива идеални места е трудно да се намерят в наше време, но човек може да направи поне един ъгъл в собствената си стая, пригоден за практика и да го поддържа чист, добре проветрен, сух и свободен от паразити.

Б. К. С. АЙЕНГАР

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Ноевмври 2020 декември 2020 Януари 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.