Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Гладолечение

Гладуване и месечният цикъл

Уважаеми природолечители от „Дар“,

Вече няколко години се старая да водя природосъобразен начин на живот и по-специално практикувам дозирано лечебно гладуване с къси срокове, до 7 дни. Имам обаче един въпрос, който вълнува не само мен – как да се съчетава времето на гладуването с месечния цикъл при жените? В някои случаи той се е нарушавал след гладуването, това нормално ли е или говори за нещо друго? А какво може да се очаква при по-продължителни срокове на гладуването? Ще ви бъда признателна, ако напишете нещо в тази връзка.

Сашка В., Дупница

Уважаема госпожо, съветваме Ви и занапред да се придържате към късите срокове на въздържане от храна. Важно е да се знае и какъв конституционен тип сте /каква доша/. За в бъдеще можете да се придържате към следната схема. При въздържане от храна от 2 до 7 денонощия гладуването може да се проведе успоредно с началото на месечния цикъл. Привършването му говори за началото на обновителния процес в организма, което означава и потребност от храна - необходимо е да се захранвате. Продължителните гладувания от 7 до 30 дни трябва да се планират така, че тяхното приключване да съвпада с предполагаемия край на месечния цикъл.

Трябва да се знае, че по време на гладуването /дълготрайно/ менструация може да няма. Това е съвсем нормално. В някои случаи менструацията не настъпва и след гладуването. Това говори за превъзбуждане на конституционния тип /доша/ „Вятър“. В организма се внесени сухота и студ. Затова след гладуването /повече от 5-7 денонощия/, за да се нормализира цикълът, е необходимо да се приемат горещи вани от 10 до 20 минути, а след тях в кожата на цялото тяло да се втрива сусамено масло или зехтин.

Не съветваме хората с доша „Вятър“ да гладуват зимно време по същите причини. Тези съображения важат най-вече при гладуването в чист вид - само на вода.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Гладолечение“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.