Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Детски болести » Гръбначни изкривявания

Гръбначните изкривявания

Гръбначните изкривявания са така широко разпространени сред подрастващите, че никой не ги смята за сериозни отклонения от нормалното развитие. Приемаме ги предимно като козметичен дефект и, още по-лошо, като характерен белег на учебния процес.

В действителност обаче организмът на децата и юношите не е достатъчно укрепнал. Това се отнася за всички органи и системи, включително и за костите и мускулите, които лесно могат да се увредят. Най-често бедите идват, когато ученикът редовно заема неправилна поза при четене и писане или е принуден в продължение на часове да седи на чинове, неподходящи за височината и теглото му. При неудобните положения тялото се изкривява и изгърбва.

В началото се появява само една извивка, обикновено в гръдния отдел на гръбначния стълб. По-късно над и под нея се образуват две противоположни кривини; така тялото се уравновесява в пространството. Постепенно гръбначният стълб придобива форма на буквата S.

При тази деформация едното рамо заедно със съответната лопатка стоят по-високо. Хълбокът от същата страна е хлътнал, а тазът изпъкнал. След известно време ребрата откъм изпъкналата страна на кривата незабелязано се изтеглят назад и избутват лопатките.

Оформя се т.нар. ребрена гърбица, която най-ясно личи при навеждане напред. По правило майките първо забелязват нея. Може да им се стори, че тазът е изпъкнал встрани. Ако на този етап се започне терапия чрез физиопроцедури и лечебна физкултура, напълно преодолими са тежките късни деформации на гръбначния стълб. Разумно е родителите да оглеждат тялото на децата си, за предпочитане дискретно: при къпане, обличане, спортни занимания. И ако се усъмнят дори за леко изкривяване, незабавно да търсят помощта на лекар. Ако се изпусне моментът, болестните промени нарастват. Неправилното телодържание и гръбначните деформации влошават дишането и кръвообращението затрудняват нормалните функции на сърцето, белите дробове, стомаха, черния дроб, далака.

С течение на времето компенсаторните възможности на организма намаляват и през четвъртото десетилетие от живота си хората с гръбначни изкривявания страдат от сърдечно-съдови и белодробни заболявания доста по-често от останалите. А поради постоянно изгърбване при писане и четене очите лесно се уморяват. Това води до късогледство и други очни аномалии. За тези заболявания допринасят и слабото осветление на ученическото работно място, както и стоенето пред монитора, без да се правят почивки от 15 минути на всеки час.

Профилактиката на гръбначните изкривявания налага децата да спят на твърдо легло и да носят учебниците си в ранички на гръб. В къщи и в училище е добре да им се напомня да запазват правилна стойка при четене, писане и работа с компютър. Осветлението на работната им маса трябва да е силно и да идва от ляво. Във всички фази на гръбначните изкривявания лечебната физкултура и игрите са полезни.

Важно условие за постигане на оздравителен ефект е упражненията да се изпълняват точно, под ръководството на специалист или на предварително инструктиран родител.

Чрез физическите натоварвания дихателната, гръбната и коремната мускулатура укрепват, като едновременно с това децата се научават на правилно телодържание. Нужно е още подрастващите да приемат храна, богата на белтъчини, витамини и минерални соли. Ритмично да редуват умствените и физическите си занимания. С доказан лечебен ефект при гръбначни деформации са плуването, летните и зимни кънки, ски-спортът. Добре е всеки ден учениците да отделят по час, час и половина за игра и спортуване, но без да се увличат до крайности. Разумното разпределение на времето, пълноценното хранене и правилното телодържание осигуряват не само здрав гръбначен стълб, но и здраво тяло.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Гръбначни изкривявания“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Гонг медитация
26 юли (петък)
от 19:15 до 20:45 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от септември 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Юни 2019 юли 2019 август 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.