Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Тези, които имат желание, смелост и опит зад себе си, могат да достигнат всичко, което искат в този свят.
Индийска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Вода и водолечение

Ключът към „живата“ и „мъртвата“ вода

* Каква вода пият дълголетниците?

* Коя вода наистина може да се каже, че е „жива“?

Има достатъчно информация за това как се получава „жива“ и „мъртва„ вода чрез хидролиза и то едновременно. За химиците съставът им не е загадка.

„Живата“ вода е алкална /слаб разтвор на натриева основа/, а „мъртвата“ – кисела /слаб разтвор на хипохлореста и солна киселина/.

Обяснението е просто: в питейната вода има разтворен натриев хлорид /готварска сол/ и при хидролиза на катода се отделя натрий, който моментално влиза в реакция с водата и образува натриева основа, а на анода се отделя хлор, който в реакция с водата образува хипохлориста вода и солна киселина. Впрочем обеззаразяващото действие на хлора, с който се обработва питейната вода, се дължи на хипохлористата киселина, която се образува при реакцията му с водата.

И сега отново някои ентусиасти от време на време възкресяват идеята за „живата“ и “мъртвата” вода. Но тя няма бъдеще като здравословен фактор за хората.

Какво представлява тъй наречената „жива“ вода?

Изглежда, че е най-приемлива за организма. Тя обаче е алкална, а за всекидневното използване е полезна по-киселата вода. Но киселата вода, кой знае защо, е наречена “мъртва”. Всъщност е така, защото експериментаторите провеждат опитите си с алкална и кисела вода върху растения. Те добре се развиват в алкална вода /оттук

наименованието „жива“/, но не желаят да растат в киселата /затова е наречена „мъртва“/.

Възможно ли е това, което е добро за растенията, да е лошо за хората?
Когато стане дума за витамин С, винаги се изтъква, че той участва във всички окислително възстановителни процеси и е незаменим, защото не се синтезира в организма, а се нуждаем от него в големи количества. А защо е така?

Отговорът е лесен: аскорбиновата киселина подкиселява кръвта, в резултат на което снабдява клетките с повече кислород, а той е основният окислител. Окислителят има повишен афинитет към електроните и предизвиква окисляване на други вещества, като отцепва електрони от тях. Това окисляване /в нашия случай на гликоза, мастни киселини и белтъчини/ съдейства за освобождаване на необходимата за организма ни енергия.

Затова и трябва да съществува благоприятен режим за окислителния процес.

Ако се вгледаме в производството на енергия в човешкия организъм от позицията на окислително-възтановителния потенциал /ОВП/, ще се убедим, че кръвта ни /pН=7,4/ има ОВП, равен на -30 мВ. Отрицателните стойности на ОВП сочат възтановителните способности на реакциите, а положителните – окислителните.

Ако кръвта ни има не окислителна, а възтановителна способност, се затруднява окислителния процес. Единствено в резултат на този процес организмът ни получава необходимата му енергия. Организмът си я осигурява с по-малко енергийни загуби, ако кръвта има положителна реакция на ОВП /при кисела реакция/ или повече, ако има отрицателни стойности на ОВП.

Да, така е. А растенията получават готова енергия от Слънцето.

Нека отбележа и това, че оптималната реакция на кръвта се постига при приемането на вода с положителни стойности на ОВП, тоест водата да има приблизително pН=6,5. При използването на такава вода се нормализира обмяната на веществата и количеството на употребяваната храна може да се намали почти два пъти. Това се потвърждава и от факта, че в районите на Кавказ, Вилкабамба и Хунза, които се славят със своите дълголетници, реакцията на питейната вода от местните водоизточници е кисела, а стойностите на ОВП са положителни. Смятам, че благодарение на тази вода хората поемат и по-малко хранителни продукти.

С други думи, от здравословни позиции не алкалната, а киселата вода трябва да се нарича „жива“.

Николай ДРУЗЯК

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Вода и водолечение“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение на 18.05 /събота/ от 18:30 до 29:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Април 2020 май 2020 Юни 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.