Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Минералотерапия

Ролята на калия за организма

* Недостигът на този елемент може да доведе до сериозни последици за целия организъм

В човешкия организъм се съдържат около 140 г калий - 98,5 на сто се намира в клетките, 1,5 на сто – извън тях. Това е най-важният вътрешноклетъчен елемент, който активира функциите на редица ферменти.

Намаленото съдържание на калий обикновено води до астения – физическо и психическо изтощение, бърза умора; нарушена функция на бъбреците и надбъбречните жлези, риск от нарушаване на обменните процеси и проводимостта на миокарда, нарушава се регулирането на артериалното налягане. Калиевите йони поддържат автоматизма на сърдечната дейност и ако са недостатъчно, се стига до сърдечни заболявания. Важно е да се знае, че недостигът на калий предизвиква и развитие на ерозивни процеси в слизестите обвивки: язва, ерозивен гастрит, ерозия на маточната шийка; намалява работоспособността, забавя зарастването на рани, води до нарушаване на нервно-мускулната проводимост.

Калият влияе върху колоидното състояние на тъканите,

като снижава хидратирането на тъканите белтъци и съдейства за извеждане на течността от организма. Съществена е ролята му и за жизнената дейност на клетките. Той повишава енергийният им баланс. Американски учени са установили, че добавянето на калий в менюто на космонавтите значително подобрява обмяната на веществата.

При някои физиологични процеси калият се явява като антагонист на натрия и затова допълнителната му употреба води до извеждане на натрия от организма. Питейна вода с повишено съдържание на калий спомага за засилване на диурезата и ускорено освобождаване на натрий, което е много важно при бъбречна недостатъчност.
Калият играе основна роля и за регулирането на секрецията на солната киселина и се отделя в стомаха заедно с нея. Повишеното му присъствие в стомаха може да наруши осмотичното налягане и така да понижи секрецията на солна киселина.

Много болни премахват повишената киселинност на стомашния сок /причината на неприятни киселини/ с алкални минерални води, а понякога и просто със сода за хляб. Но това е временно решение на проблема. При подобно лечение може с години да се пие минерална вода и да не се стигне до излекуване. Оказва се, че повишената киселинност на стомаха може да се оправи сравнително бързо /в течение на 2-3 седмици/ чрез

засилено приемане на калий.

Това може да стане чрез питейна вода, съдържаща калий, или чрез хранителни продукти като стафиди и сушени кайсии /50-100 г на денонощие/.

Мнозина смятат, че повишената киселинност на стомашния сок е признак на общото подкиселяване на организма, но това не е така. В стомаха може да има киселини, а в същото време кръвта да е алкална с всички произтичащи от това последици.

В Пакистан, където живеят дълголетниците от долината Хунза и водата е много мека, калий се доставя чрез кайсиите, които сушат за зимата. Сред този народ е популярна необичайната за нас поговорка: “Жената хунза няма да тръгне след любимия си натам, където не растат кайсии.”

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Минералотерапия“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Нови масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
1 март (петък) от 19:15 до 20:45 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Януари 2019 февруари 2019 Март 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.