Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Храна и хранене

Кога и как да се храним

* Препоръките на Аюрведа за закуска, обед и вечеря

Древната индийска медицина отделя не малко място на здравословното хранене. В това число и какво количество храна да приемаме през деня.

Сутрин, когато слънцето изгрява, околната среда оказва по-малка подкрепа при смилането на тежки храни. Затова закуската може и да се пропусне. При всички случаи обаче тя трябва де е лека. Хората обаче с преобладаваща доша Питта имат нужда от по-солидна закуска. Докато Кафа-типовете могат без проблем да пропуснат закуската и да се чувстват добре, докато дойде време за обяд. Ако сте свикнали да закусвате обилно, добре е да намалите яденето сутрин, тъй като това ще подобри апетита ви за обяда. Защото най-обилното хранене трябва да бъде именно обядът.

Това е една изключително важна препоръка на Аюрведа.

Нещо повече, тя съветва да обядвате по едно и също време всеки ден и най-подходящият час за това е 12:30 ч. по обед /астрономическо време/. Причината е очевидна. Тогава най-добре е активиран храносмилателния огън /агни/. А той се разгаря най-вече, когато слънцето е в своя апогей през деня. Затова точно по това време храносмилателните органи са най-добре подготвени да преработват храната. И не случайно в повечето култури обядът е традиционно основното хранене за деня. Затова можете да гледате на слънцето като на вид помощник в процеса на храносмилането. Когато слънцето е високо в небето, храносмилателния процес получава по-голяма подкрепа.

Когато обядвате между 12:00 и 12:30, вие можете да изяждате и по-голямо количество храна и въпреки това да я разграждате правилно. Това предотвратява необходимостта от обилно хранене вечер преди лягане, което се храносмила трудно. Тази елементарна препоръка може да промени драстично вашия метаболизъм и отделяне. Тъй като храносмилането е най-добро в средата на деня, храната се преобразува по-ефективно в в енергия и тялото ви се чувства по-конфортно в последните етапи на храносмилането.

Обядът трябва да се яде в спокойна обстановка

и е нужно да се прави всичко възможно той да бъде пълноценен, хранителен, балансиран и вкусен. Необходимо е ястията да се прясно приготвени и да се приемат в съответствие с всички принципи на здравословното хранене.

В съвременните условия един пълноценен обяд е труднопостижим от хора с отговорна и динамична работа. Един здравословен обяд може да изглежда по-малко привлекателен от един сандвич, евентуално последван от тежка вечеря. Но и малко творчество в тази област определено носи огромни ползи

за разрешаването на стомашните проблеми.

Ако смятате, че е невъзможно да си организирате добър обяд всеки ден, в продължение на няколко седмици правете всичко, което е по силите ви, за да го сторите и след това преценете дали си струна да продължите.

Вечер, когато слънцето залязва силата на храносмилането е по-малка от тази през деня, но пак е по-добра от сутрешната. Поради тази причина трябва да се вечеря редовно, но менюто да е по-леко от обедното. Но ако на обяд сте се нахранили солидно и балансирано, на вечеря вие просто няма да сте толкова гладни. Ако на обяд сте хапнали само сандвич или някаква салата, то по-късно все още ще сте гладни и тежката вечеря, последвана от съня ще затрудни храносмилателния тракт. Ето защо вечерното меню трябва да е леко и в по-малки количества, отколкото обедното.

Д-р Дийпак ЧОПРА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Храна и хранене“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.