Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За интелекта

За интелекта » Човекът и Вселената

Нов модел на Вселената

* Какво е връзката между наблюдателя и обекта и как те взаимно си влияят

* Множествеността на вселената става общоприета аксиома в света на физиката

В средата на миналия век младият тогава физик Хю Еверет, работещ в един от най-престижните университети в САЩ, в Принстън, публикува труд със следното название: „Формулировка на квантовата механика посредством понятието 'съответствено състояние'“. Този негов труд произведе сред физиците гръм от ясно небе. И досега теорията на Х. Еверет се смята за най-радикалната хипотеза в научния свят, която не може да бъде опровергана. Нещо повече. Теорията на Еверет е била анализирана от неговия учител Джон Уилер, от лауреата на Нобеловата премия Нилс Бор. Гинзбург, де Вит, Пригожин, Шкловский и други мастити учени са изучавали неговата теория и са достигнали до извода, че тя е безпогрешна.

Умозаключенията на Еверет са основани на извънредно сложен математически апарат

Същността на неговата теория е следната. В ортодоксалната механика се смята, че събитията протичат независимо от наблюдателя. Айнщайн внесе корекция – взима се предвид скоростта на наблюдателя и по този начин бе създадена теорията на относителността. Еверет отиде по-надалеч от Айнщайн. Основавайки се на сложни математически модели, той доказва, че процесът на

наблюдение върху който и да е външен обект се явява двустранно взаимодействие, което изменя състоянието както на наблюдавания обект, така и на наблюдателя.

От тази гледна точка всичко във вселената е взаимосвързано със всичко. Човек, който наблюдава микрочастица, клетка се подлага на нейното въздействие и едновременно с това изменя и нея в процеса на наблюдението. Същото се наблюдава и по отношение на макрообектите и каквото и да е физически явления.

Наблюдател може да бъде не само човек, но и всяка механическа или електронна система, която обработва резултатите.

В традиционната квантова механика се има предвид само измененията на външния обект. В квантовата механика на Еверет се изменя състоянието на всеки член от двойката: обекта и на този, който наблюдава. Затова резултатът от дадено изследване зависи не само от обекта, но и от наблюдателя. Това означава, че резултатите от даден експеримент, които получава гениален учен, не са същите, които получава студент или някой обикновен човек при едни и същи условия на експеримента.
Едно от основните положения на новата теория е

аксиомата за разклоненията или разцеплението, които стават при взаимодействието между обекта и наблюдателя.

При всяко изменение вселената, колкото и шокиращо да звучи, се разклонява на редица други успоредни вселени. В тези точки на разклонението възникват нови вселени-двойници. Те дублират предходната вселена, но с малка поправка върху съзнанието на наблюдателя.

Целият свят по този начин е нищо друго освен каскада от безчислени причинно-следствени вереници, от които се образуват безкрайно много еверетовски вселени. И най-непостижимото в теорията на Еверет е, че вероятността засяга не само бъдещето, но и миналото. Така се въвежда и понятието “психологическо време” за всеки наблюдател. С други думи историята реално може да се променя в зависимост от онзи, който я пише и анализира. В теорията на Еверет се обяснява, защо историята е така нееднозначна, противоречива и замъглена.

В днешно време теорията за множествената вселена намира все повече привърженици и се превръща в аксиома в света на физиката.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Човекът и Вселената“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.