Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Храна и хранене

Философия на храненето

* Храната – регулиращо и балансиращо начало на хармонията между човека, природата и космоса

* Традиционното хранене на древните българи изцяло е подчинено на ритъма ИН-ЯН в техния вечен ход във времето

Съгласно източната философия Вселената е пронизана от първичната универсална енергия КИ /ЦИ, ЧИ, Прана/, която е вездесъща и всеобемаща субстанция, присъща на целия видим и невидим свят. Тази универсална енергия, непосредствено свързана с макрокосмоса /Вселената/ и микрокосмоса /човека/ , е проявена в две противоположни и взаимодопълващи се сили: отрицателната, тъмната, студената, центробежната, разширяващата се, женската ИН енергия и положителната, светлата, топлата, центростремителната, свиващата се, мъжката ЯН енергия. ИН и ЯН постоянно си взаимодействат, допълват и произхождат един от друг.

Променливостта и цикличността са основните принципи на КИ. Във всичко тази енергия се заражда, развива и умира, за да се зароди отново и тъй нататък.

В зависимост от цикъла, в който се намира, съответно преобладава ЯН или ИН.

Така например в денонощието ЯН-периодът е от среднощ до 12 часа на обяд, когато ЯН стига своя апогей; ИН-периодът е от 12 до 24 часа, когато е времето на нейната нарастваща активност.

Месечният ритъм е тясно свързан с лунния месец. От новолунието започва активността на ЯН-периодът, който стига своя апогей през пълнолунието. След това започва активността на ИН-периода, който нараства и стига своя апогей в края на лунния месец. Годишният цикъл на КИ е времето, което се определя от “нулевия” ден по стария български календар до деня на максималната активност на ЯН /в нашите условия това е 24 юни – Еньовден или Яновден/, а годишният дял на ИН е времето от 24 юни до 20 декември, Игнажден, когато природата според вярванията на народа “инясува” и точно тогава ИН е в своя апогей. Завършен е годишният цикъл на КИ енергията, за да бъде положено начало на нов годишен цикъл. И така до безкрай.

Да се мисли и да се действа означава всичко да се оценява с категориите ИН и ЯН, които са ключът към Небесното Царство, смятат философите на Изтока. И заявяват, че който знае тенденциите ИН и ЯН и може да ги уравновеси, да живее в хармония с техния ритъм,

той достига съвършенство, безукорно здраве и щастие.

Който не знае този принцип и е в противоречие с него, неговият живот е истински ад във всяко отношение. И в най-голяма степен балансът на ИН-ЯН в нашия организъм зависи от храненето.

Човек се състои от храната, която е произведена от околната среда и по този начин той се явява нейна функция. Храната го свързва с Вселената, където господства принципът ИН-ЯН. С други думи, източните мъдреци никога не разглеждат храната само като източник на калории, белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерални вещества, витамини и тъй нататък, а преди всичко като едно хармонично начало между макрокосмоса-Вселената, и микрокосмоса – човека. И когато човек се храни според този хармоничен принцип, неговият организъм САМ СИ ПРОИЗВЕЖДА ВСИЧКО НЕОБХОДИМО и от най-простота храна. /Сравни комата хляб и лука в торбата на българина/. Условието е: храната да е от съответния географски район, природна, без химически добавки, необработена технологично, правилно приготвена и много добре сдъвкана,

поета с любов и благодарност към Всевишния.

Регулирането на баланса ИН-ЯН в храната с ИН или ЯН в организма и природата става по много начини – чрез съответна обработка на храната, влагането в нея на различни подправки и сол /само морска или каменна сол, нерафинирани/; зависи от начина на нейното приготовление, дъвченето, естетическия вид на поднесеното ястие и пр.
ЯН и ИН произхождат един от друг. Затова в студените страни, които са ИН, животните са ЯН. Но животните и растенията, произлизащи от райони ЯН, тоест топлите страни, са ИН. По същия принцип яйцеклетката, породена от жената ИН е ЯН, а сперматозоидът, породен от мъжа ЯН, е ИН.

Един задълбочен поглед върху българската традиционна култура и начина на живот на нашите прадеди недвусмислено показва, че те изцяло са подчинени на идеята за хармония между човека, природата и космоса, тоест върху ритъма на ЯН и ИН в техния вечен ход и промяна – през деня, месеца, годината. И в най-голяма степен това е проявено в цикличния календар на древните българи, тяхната космогония и, разбира се, в традиционното хранене на нашия народ. Хранене, изцяло съобразено с годишните сезони, сезонните продукти на нашата земя. И направлявано от народните празници, вярвания, обреди, системата на постите – отражение на народното разбиране за вечното и циклично движение на КИ.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Храна и хранене“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.