Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Психотерапия

Психотерапия » Психотренинг

Автогенна тренировка

* Научно обоснован и изпитат в практиката метод за овладяване на своята психика и нервна система

Напрегнатият ритъм на живот, интензивният труд, намалената двигателна активност, всичко това постепенно довежда до състояние на постоянна напрегнатост. Много хора губят способността да се разтоварват, да излизат от напрегнатото състояние и да достигат психическо равновесие. Към повечето хора, предразположени към “болестите на цивилизацията” -хипертония, исхемична болест – лекарите установяват повишена напрегнатост на мускулатурата, загубване на навика за произволна мускулна релаксация /разхлабване/.

Най-ефикасен метод за придобиване на този навик е автогенната тренировка, чийто основоположник е немският учен Й. Шулц.

Автогенната тренировка се използва за различни цели: за премахване на умора, нервно напрежение, за борба с безсънието,

за уверено и точно управляване на нервната система.

В зависимост от задачите се прилагат различни варианти за автогенна тренировка.
Овладяването на автогенната тренировка изисква много време и настойчивост. Преди да пристъпим към такава тренировка, трябва да знаем, че успехът ще съпътства този, който извърши правилна подготвителна работа: добре да знае текста, да е заел удобна поза, да е свалил затрудняващите движението дрехи и обувки, да се е настроил да реши поставената задача.

Най-удобните пози са: в легнало положение или в “позата на файтонджията” – седнал в кресло или на стол, с разхлабено тяло, с отпуснати на коленете ръце, с притворени очи. След като заемете удобна поза и се отпуснете, трябва да отхвърлите всички неспокойни мисли и бавно, монотонно да изговаряте на себе си съответния текст.

Всяко изречение можете бавно и провлечено да повтаряте 2-3 пъти, като се вслушвате внимателно в думите и им се подчинявате.

След като усвоите текстовете за отстраняване на емоционалното напрежение или за борба с безсъницата, вие можете да съставяте самостоятелно по същия принцип текстове за решаването на други проблеми. Фразите трябва да бъдат кратки и съдържателни. В тях не бива да има отрицание, например: “Аз съм спокоен”, но не и “Аз не се вълнувам”. Формулировките се изговарят само на издишване. При определен опит формулата за самовнушение може да се импровизира. За мобилизиране на психиката например, можете да си повтаряте фрази като: “Аз съм енергичен, бодър, уверен в себе си. Аз съм стегнат и съсредоточен, аз ще постигна целите си.”

За овладяване на автогенната тренировка /поне елементарните навици за автотренинга/ са необходими приблизително един месец всекидневни занимания с продължителност 10-15 минути. Най-добре заниманията да се разделят на два пъти – през деня и вечерта.
Автогенната тренировка представлява научно обоснована, изпитана в практиката методика. Тя не е просто хипотеза за властта на самовнушението над поведението на човека.

Автотренингът е много по-силен, отколкото всекидневната обикновена саморегулация,

тъй като той предлага система от упражнения за постигане на автогенно вдълбочаване, в което се открива възможност да се влияе с помощта на образни представи върху вегетативната нервна система и чрез нея – върху функционирането на вътрешните органи.

Автогенната тренировка леко се отдава преди всичко на тези, които са уверени, че ще я овладеят. Начинаещият трябва да бъде настроен поне неутрално, но много по-добре е, ако той има положително отношение към заниманията. Гаранция за успеха са убедителната мотивировка /не просто любопитство, желанието да се запознаем с модна психологическа теория/, увереността в силите си и в крайния успех, позволяваща да се преодолеят съмненията и колебанията, вътрешната готовност и искрен стремеж да се изпълнят докрай и възможно най-добре всички инструкции по автотренинга.

Личностите с богат емоционален живот обикновено повече вярват в ефективността на автогенната тренировка. Известно значение имат други личностни особености: на спокойния, търпеливия, сговорчивия човек автотренингът се удава по-леко.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Психотренинг“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
18 октомври (петък)
от 19:15 до 20:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 ноември 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от 7 октомври 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Септември 2019 октомври 2019 Ноевмври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.