Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни водачи

Лечители-светци безсребърници

“Болни изцелявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте...даром получихте – даром давайте. Недейте има ни злато, ни сребро...” /Матея 10:8,9/.

Вдъхновените и богомъдри животоописания на лечителите-светци безсребърници св. Козма и Дамян, св. великомъченик Пантелеймон, преп. св. Кир Александрийски и още много други свети люде разказват за чудотворната целителна сила, която са получили като дар заради вярата си. И защото следвали усърдно завета на Иисус Христос даром да лекуват, те били наречени “безсребърници”.

Често те повтаряли: “Ние не заслужаваме награда, защото само полагаме ръце върху вас и не с наша сила ви излекувахме, а със силата на Христа, истинския Бог.” Макар че отлично са познавали тогавашните предписания на лекарското изкуство, на древността и съветите на Хипократ и Гален, светиите врачове безсребърници

прилагали духовното лечение.

Защото знаели и проповядвали, че в спасителното учение на благовестието всеки човек ще намери здравеносни истини, които по светлия път на вярата ще се разкрият за духовно зрящите люде.

С дълго търпение са понасяли гонения и мъчения: “И гладуваме, и жадуване, и ходим голи, и ни бият по лице, и се скитаме и се трудим, работейки с ръцете си. Злословени – благославяме, гонени – търпим, хулени – молим се.” /І Кор. 4:11-13/.

Така от житието на св. безсребърници Дамян и Кузма научаваме, че една християнка по име Паладия много години боледувала и похарчила голяма част от имота си по лекари, но без резултат. Когато узнала за двамата братя лечители, тя им се помолила да я излекуват и те го направили. Посетили дома й, помолили се над нея и тя оздравяла от тежка болест. Тя е поискала богато да ги възнагради, но те отказали. Тогава от благодарност тя настояла един от двамата, св. Дамян, да приеме скромен дар – три яйца в името на св. Троица и го заклела в Нейно име. Тогава той приел, за да не пресече христолюбивото й желание да дари в знак на благодарност, защото знаел, че това

свято чувство възвисява, пречиства и лекува човешката душа.

По-големият брат св. Козма научил за това и решил, че Дамян е нарушил дадения пред Бога обет да не вземат никакви дарове за изцелението и пожелал престъпилият клетвата Дамян да бъде погребан след смъртта им в отделен гроб. Когато след време св. Козма се поминал, а след това и св. Дамян, християните мъдро и богоугодно решили, че заръката на големия брат е била твърде сурова и несправедлива и не я изпълнили.

Братята били погребани в общ гроб, защото извършили един подвиг и постигнали еднаква светост. Така те били погребани в един гроб, върху който по-късно бил съграден храм. В него ставали чудеса заради небесното молитвено застъпничество на светиите безсребърници Козма и Дамян.

Всички лечители-светци безсребърници с усърдие и смирение са проповядвали Божията истина, че основна причина за всички болести са извършените грехове, които предизвикват страдания за душата и тялото. Единствената им награда за помощта на страдащите е била светлата благодарност на изцелените и още

Стела АНГЕЛОВА-БАНКОВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни водачи“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.