Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни ценности

Кръстова гора

* Това е едно от свещените места в нашите страна, даряващо благодат, изцеление и духовно пречистване

След близо пет века забвение българите провидяха в Кръстова гора символа на Божието Благоволение. И съвсем не случайно, че преоткрихме Кръстогорието точно във времето на тегло и притеснение за насъщния, на безпътица и бездуховност...

Тук, в Средните Родопи, на 1413 м надморска височина, се намира Българският Божи Гроб. Според преданието на Кръстова гора е заровена частица от Честния Кръст-Кръстът, на който бе разпнат Иисус Христос. Кръстова гора не само пази околностите от нещастия и бедствия. Това е и

Духовен Център на България, който закриля страната ни от беди.

Показателен за него е следният случай. Когато през 1942 г. мъжете от околните села Борово, Мостово и Белица са мобилизирани – и християни, и мюсюлмани, се качват на Кръстова гора и преминават под кръста. Всички се връщат от войната невредими.

За някои Кръстова гора е надежда за изцеление. Проговарят немите, прохождат хромите, проглеждат слепите...За другите тя е свещено място, даряващо духовно пречистване и извисяване. За трети е феномен, който учудва със силата на енергийното си лъчение. Но за всички Кръстов, както наричат Кръстова гора местните хора, е съсредоточие на различни вери, религии, което само по себе си е впечатлявало със своята толерантност и търпимост.

При освещаването на основаната на Бачковска Света обител през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, той дарява две безценни икони: “Преображение Господне” и “Света Богородица”,

в краищата на които били вградени частици от Честния Кръст.

Легендата разказва, че монасите от манастира “Света Троица” на Кръстова гора получили като дар иконата “Преображение Господне”. След нашествието на турците през 14 век монасите успяват да заровят на тайно място скъпата Божия реликва. По-късно те са били избити до един, а манастирът е опожарен.

Оттогава минават няколко века, които покриват дирята на чудноватата икона с вградени парченца от Честния Кръст в забрава. Иконата и до днес не е намерена.

И така до 1933 г., когато по Божията промисъл Йордан Дрянков, наричан от хората с любов брат Йорданчо, започнал да учи людете на Божиите наредби и мъдрите слова на Св. Евангелие и да провожда болни и страдащи на Кръстовата гора, та да добият Божие изцеление.

“Знаех, че ще дойде времето, когато Кръстова гора ще се превърне в Българския Ерусалим – казва игуменът на манастира “Света Троица” Василий Арински. – Бог е като този връх. Както към върха водят различни пътеки – от Борово, от Белица, от Мостово, - така и към Бога има различни пътища: християнски, мюсюлмански, будистки... Всички пътища се събират на върха.”

Хората вярват, че една и съща Божествена сила

е осветила двете поклонически светилища – Кръстова гора за християните и Йенихан тепе за мюсюлманите. Същата тази сила дарява вяра и изцеление и на християни, и на мюсюлмани. И на вярващи в Христа, и на почитащите Аллах. Тук е и тракийското светилище-обсерватория Белинташ.

И още нещо наистина значимо. В списъка на силните енергийни зони в България, освен Кръстовата гора и много други, се включват и Мадарският конник, Седемте Рилски езера и местността, където е погребано египетското божество Бастет в Странджа. /Бубостет или Бастет е божеството на Луната. Предполага се, че египтяните са дошли по вода от Нил през Средиземноморието до Странжжа, където е избрано мястото за неговата гробница./ Удивителното в случая е, че по въздушна линия те образуват кръст, който се пресича на най-високия пловдивски хълм – Джендем тепе.

Самото докосване до светите места ни дарява Божията милост и благодат, които ни озаряват.

Стела АНГЕЛОВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни ценности“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
26 и 27 януари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (15 декември) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Ноевмври 2018 декември 2018 Януари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Никулден Никулден

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.