Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Мъжът и жената трябва да са като ръката и очите. Когато ръката изпитва болка - очите плачат. Когато очите плачат, ръката избърсва сълзите.
Японска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Макробиотика

Макробиотика

* Макробиотиката – наука за здраве и хармония чрез природосъобразно хранене и начин на живот, прилагана в Далечния Изток, но много близка и на нашата традиционна кухня

Макробиотиката е учение на източната философия за хармонизация на човека със самия себе си, природата и космоса. Това е практика, зад гърба на която лежат повече от 5000 години. Тя сочи пътя към здраве и дълголетие. Този път е открит за всички: за бедни и богати, деца и възрастни, мъже и жени, за учени и невежи; той е прост и всички, които искрено искат да се освободят от своите физически или психически недъзи, могат да вървят по него във всекидневния си живот.

В превод от гръцки макробиотиката буквално значи “голям живот”, живот щастлив, освободен от болести. Проблемите на храненето и здравето заемат централно място в нея. Макробиотиката ратува не само за екологично чиста, природосъобразна храна, но и за

хранене и начин на живот в съответствие със законите на природата и космоса.

Тя разглежда човека като продукт и творение на природата и той е длъжен да се подчинява на съществуващите природни закони. Да се храни с проста и балансирана храна, да води активен живот.

Според макробиотическото учение болести не съществуват – има само нарушение на равновесието вътре на организма и на организма с външната среда. И здравето се възвръща, когато загубеното равновесие се възстанови, когато се възстанови хармонията.В практическо отношение главното е човек да преосмисли отношението си към храненето и въобще към живота. Смисълът на мокробиотиката е в отказването от стериотипите. След като бъдат усвоени нейните принципи, те трябва творчески да бъдат приложени от всеки човек поотделно.

Който очаква макробиотиката да му предложи една установена диета, валидна за всички, ще бъде разочарован, защото макробиотичният принцип се прилага в различни климатични и географски условия, съобразява се с различни периоди от живота на човека, с неговия пол, с равнището на неговата активност и прочее.

Възниква и естественият въпрос: могат ли принципите на макробиотиката да се използват и от българите? Отговорът е категоричен: да! Нещо повече.

Основните философски подходи на това учение изцяло съвпадат с космогонията на древните българи,

която е изкристализирала в българските народни обичаи, празници и вярвания, втъкана е в народната обредност и традиционното хранене на българина, подчинено на четирите годишни сезона. Методите и целите на хранене са идентични, различни са само средствата.

Докато макробиотическата кухня търси уравновесяващите начала в традиционните продукти на Далечния Изток, предимно Япония /морски продукти, специфични народни ястия и подправки като мисо, гомасио, тофу, сливи уембоши, различни производни на водораслите и пр./ Докато българската народна кухня търси баланса чрез изобилието на сезонни плодове и зеленчуци и различните варива, кореноплоди, сушени плодове, множество сурови туршии през зимния сезон. И, разбира се, използва огромно количество най-разнообразни мерудии, подправки и билковото богатство на нашата земя.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Макробиотика“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
13 и 14 октомври 2018 
Гонг медитация
Петък (21 септември) от 19:15 до 20:30 ч. 
Лекции и семинари на Сал Ракели в България
през септември - октомври 2018 г. 
Отдава се зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

август 2018 септември 2018 Октомври 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.