Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За семейството

За семейството » За вас, родители!

Как не трябва да лекуваме детето

* Ако е болно, не му пречете да оздравее

Не търсете във всяка болест или травма нечия вина, в това число и своята. Не за всяка беда има вина. Не всичко знае науката, не всичко може медицината. Има цяла бездна от тайни причини, има и случайности, дори и при правилен начин на живот. Има нелепости, които трудно могат да бъдат разбрани; нещастия, които е невъзможно да се предвидят; дефекти на природата; удари на съдбата...Лекарството е едно – мъжество.

Не го слагайте насила в леглото, ако детето е бодро и активно дори при повишена температура, не го лишавайте от възможността да играе и да се развлича, а при незаразно заболяване – да общува с връстници. Насила в леглото – това е вредно презастраховане.

Не го увивайте и не затваряйте плътно прозорците – не претопляйте стаята, което е също вредно презастраховане. Винаги свеж въздух!

Не го хранете насила и не му натрапвайте храна.

Не го тъпчете с лекарства освен по предписание на лекаря и то в случай на сериозно заболяване. Никакви лекарства “за всеки случай! – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО презастраховане.

Не се стеснявайте да повикате лекар за детето. Такова презастраховане няма да навреди. Но и не го викайте без очевиден повод /и в необходимото презастраховане съблюдавайте мярка и такт/. Ако се налага детето да бъде прегледано от няколко лекари, а диагнозите и препоръките не съвпадат, необходимо е да изберете един от тях и да изпълнявате неговите предписания, дори ако ви се струва, че не са безгрешни. В медицината, както и в армията, е необходимо единоначалие или поне съгласуваност в действията на различните началства. В никакъв случай не правете на свой риск “коктейли” от различни рецепти! Прелекуването е толкова страшно, колкото и нелекуването, а понякога е и по-страшно. Като изпълнявате рецептите на всеки лекар, дори и на най-добрия,

не се разделяйте със собственото си мнения; но бъдете критични и към самия себе си!

Не го мъкнете по изследвания без очевидна необходимост /засилващо се влошаване на състоянието/.

Не създавайте обстановка на тревожно очакване на всевъзможни опасности и болести. Детето е внушаемо! Вашата нервност чрез несъзнателно внушение може да се превърне в негова невроза, да породи болести, които би могло да ги няма. Преди всичко спокойствие. Излишната нервност е по-опасна от безгрижността!

Не му досаждайте с въпроси за самочувствието му,

старайте се изобщо да не го питате, а да го наблюдавате незабележимо. Не забравяйте: всеки въпрос /както и всеки поглед, всяка въздишка, всяко движение/ е пряко или косвено ВНУШЕНИЕ. Не му пречете да оздравее!

Не му угаждайте прекалено по време на боледуване.

Внимавайте детето да не остане с впечатлението, че боледуването е изгодно. Това крие опасност и от разваляне на характера, и от много допълнителни болести. Подаръци, ласки, похвали – само до степента, която е необходима за поддържане на спокойствието и увереността в оздравяването. Не отменяйте задълженията, които детето може да изпълни в това състояние, тоест без пренапрягане и вреда за здравето /уроци, разтребване на стаята, ако например трябва да бъде няколко дни у дома след лек грип/.
Ако отнесем всичко това към себе си, ще разберем как не трябва да се боледува.Къде свършва презастраховането и къде започва недозастраховането? Тази граница, доколкото разбирам, за всеки е различна.

Владимир ЛЕВИ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, родители!“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Курс Здрaви очи без очила
2 и 3 февруари 2019 
Следваща гонг медитация
събота (26 януари 2019 г.) от 17:30 до 18:45 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Курс по Ирисова диагностика
2,3,9 и 10 март 2019 г. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Декември 2018 януари 2019 Февруари 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.