Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Гладолечение

Видове въздържане от храна

За класическото въздържане от храна се смята ПЪЛНОТО ВЪЗДЪРЖАНЕ от всякакъв вид храни, сокове, чайове – само на вода, обикновена или дестилирана. В зависимост от целите, моментното състояние на организма, условията, възможностите, предпочитанията, нагласата и пр. могат да се прилагат и други видове въздържане от храна /ВХ/.

 • ОМЕКОТЕНО ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ХРАНА с употреба на пресни плодове и зеленчуци, сокове от тях, билкови чайове, подсладени с пчелен мед. Прилага се при по-отслабнал организъм или в случаите, когато е наложително да се ходи на работа или като преход към пълно ВХ.
 • СУХО” ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ХРАНА. При него се изключва приемането не само на всякакъв вид храна, но и на вода, течности през устата или във вид на клизма. Допускат се само хигиенни процедури – миене, душ, вана, обтривания, обливания. То е строго дозирано по време и се използва за по-бързото разграждане на мазнините и по-силно въздейства върху патологията на организма. Прилага се само след консултация с лекар природолечител.
 • “УРИНОВО” ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ХРАНА. При това въздържане наред с водата се приема собствена урина или трикратно през деня, или цялата отделена урина от 3 часа сутринта до 20 часа вечерта. При този вид въздържане се използва ефектът от гладолечението и уринотерапията, който в случая се удвоява. Още по-добре е, ако уринотерапията се прилага комплексно: пиене, втриване в кожата на преварена урина, компреси, клизми. Използва се при труднолечими, хронични заболявания.
 • “МАХАЛО”. Това е вид ВХ, при което многократно, ритмично се спазват следните етапи: подготовка за ВХ, същинско ВХ, захранване, общо хранене. Времетраенето на всеки един етап е един и същ, например 7:7:7:7. Това е един цикъл, който се повтаря, докато не настъпи желания ефект. Консултацията с лекар природолечител е препоръчителна. Подготовката за ВХ означава строго млечно-вегетарианска природосъобразна храна. В етапа “общо хранене” е възможна консумацията на нетлъсто пилешко, телешко, агнешко месо или риба, обща храна, характерна за дадения начин на хранене на индивида.

Въздържането от храна има различно времетраене: късо – до 14 дни; средно – до 30 дни; и продължително – до 40 дни. Всяко едно от тях има свои плюсове и минуси.
От дългогодишната практика на Здравен център “Дар” сме дошли до извода, че в съвременни условия, и най-вече при здравословно увредени хора в домашни условия.

ОПТИМАЛНИЯТ ВАРИАНТ ЗА БЕЗОПАСНО ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ХРАНА ЗА ЛЕЧЕБНИ ЦЕЛИ СА 7 ДНИ ИЛИ ДО 7 ДНИ.

Това е и нашата препоръка.

Из “Енциклопедия за здраве “Дар” – Книга 2

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Гладолечение“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
23 март (събота) от 18:00 до 19:15 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Февруари 2019 март 2019 Април 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 • Пости Пости
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Месни заговезни Месни заговезни
 • Сирни заговезни Сирни заговезни
 • Благовещение Благовещение
 • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.