Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За семейството

За семейството » За вас, родители!

Констипацията в детската възраст

Констипацията в детската възраст

* Как възниква тя и докъде води

* Училище за здраве „Дар“ за родители

В днешния цивилизован свят констипацията е едно често срещано явление, на което не се обръща нужното внимание и от което страдат не само възрастни, но и децата. Именно тя води до интоксикация на организма и е причината за повечето познати заболявания.

Започва за съжаление още в кърмаческата възраст главно поради характера на храненето – често с изкуствени бебешки храни, последвано от захранване с голямо разнообразие на бисквити, кифлички...Родителите в старанието си да задоволят всяко желание на децата си не ги лишават от нищо. Но не обръщат внимание на нещо толкова важно за здравето им, каквото е

всекидневното изпразване на дебелото черво.

Проблемът се задълбочава в детските градини, където децата се хранят нездравословно. И там не липсват лакомствата – бонбони, пасти, шоколади, с които се отбелязват рождени дни, рафинирани продукти изобилстват и във всекидневното меню.

В училище към хранителните неблагополучия /в познатите училищни лавки се предлага в голямо разнообразие захарни и тестени изделия и друга рафинирана пакетирана храна, подсладени газирани или оцветени с химикали напитки/ се прибавя и продължителното обездвижване, стресът, мръсните тоалетни. Детето съвсем се отучва навреме да се облекчава. Така постепенно констипацията довежда до нервност, лош външен вид /бледи/, децата стават раздразнителни и агресивни.

Интоксикацията на организма довежда до чести простудни и други заболявания –

нормална реакция на организма в стремежа му да се освободи от токсините чрез кашлица, хрема, повишена температура.

Родителите трябва да бъдат много внимателни и истински да се разтревожат, ако е налице дори и еднодневен запек при техните деца. При по-тежки случаи най-добре е да се обърнат към лекар природолечител, който не само ще съдейства проблемът да бъде премахнат, но и да даде

напътствия как да се предотвратява евентуалния запек в бъдеще.

Прилаганите от аптеката слабителни хапчета могат само да усложнят още повече констипацията и съвсем да объркат храносмилането на детето.

Полезно в това отношение за всеки родител е да посети организирания от Здравен център „Дар“ седмично Училище за здраве. То ще бъде изключително интересно, защото разглежда жизненоважни за здравето теми, важни за всеки човек: здрав и болен, млад и възрастен. При това поднесени нетрадиционно, увлекателно, с много подходяща литература.Училището за здраве ще даде една цялостна култура за природосъобразно хранене, здравословен сън, очистване на организма, как детето да се предпази от уроки и много други важни и актуални въпроси. Така родителите ще си спестят много тревоги, ненужни и излишни грижи. И най-вече ще се научат как да поддържат здравето на детето си чрез профилактика и създаването на здравословни навици.

Подходящи храни при запек

За да бъде засилена двигателната функция на дебелото черво, необходимо е в храната да преобладават храни, богати на целулоза. В една или друга степен разхлабващо действат плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни.

Много добро слабително действие имат смокините, сините сливи, стафидите, сушените плодове, но всички те предварително накиснати във вода. Разхлабват също така морковите, пресните салати, цвеклото.

Много полезна храна за деца и възрастни е покълналото жито. То може да се консумира самостоятелно или с пчелен мед, да се слага в супата, салатата... Покълналото жито е не само една от най-балансираните и полезни храни за човека, но то регулира функцията на целия стомашно-чревен тракт. Полезни са и триците: житни, овесени и др.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, родители!“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

август 2021 септември 2021 Октомври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.