Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Целулит

Целулит

Целулитът може да засегне всяка възраст. Проявява се по-често при жените, отколкото при мъжете. Причините са свързани с това, че при жените 24 процента от теглото е в полза на мазнините; при мъжете този процент е само 11.

Всички мускули на тялото са обвити от мастна съединителна тъкан. Това уплътнение със своята различна плътност придава на женската фигура закръгления и мек контур. Мастните клетки на уплътнението са потопени в течна среда и се поддържат на определено място посредством мрежа от влакна. Постоянно циркулиращи през тях са жизненоважните вода, кръв и лимфна течност. Тези течности носят кислород и хранителни вещества към тъканите и отнасят натрупаните отпадни продукти на обмяната.

Свободният поток на течностите осигурява тези процеси.

Симптоми

Когато отделните процеси се затруднят в областите с потенциално лоша обмяна /вътрешна, горна, задна част на бедрата, вътрешната част на коленете, корема, ханша, седалището, долната част на гърба, вътрешната част на мишниците, глезените, горната част на гърба на плешките/, съединителната тъкан се насища с вода и отпадни продукти, втвърдява се и се образуват неподвижни джобове. Те набъбват и се издуват, за да образуват тъкан, подобна на “портокалова кора”, която характеризира целулита.

Причини

Основната причина за появата на целулита е начинът на живот. Провокиращи фактори са: хроничният емоционален стрес, хроничната умора, лошите хранителни навици, застоялият начин на живот и недостатъчната физическа активност, застоялият замърсен въздух.

Като резултат се появава лошо храносмилане, хроничен запек, неправилно кръвообращение. Когато това се случи, процесът на изхвърляне на вредните вещества не може да бъде осъществен нормално.

Друг фактор е естрогенът. Този женски хормон се отделя интензивно няколко дни преди всяка менструация. По правило и в двата случая тялото задържа вода предимно във вече засегнатите от целулит места.

Лечение

У много жени битува мнението, че целулитът е чисто козметичен недостатък и на това равнище търсят начини да го отстранят. Действителността обаче е друга, защото целулитът е следствие от здравословни проблеми, които могат да се установят само след медицински преглед. Ирисовата диагностика е един благодатен експресен метод за тази цел. Правилно подбраното природолечение има за цел да укрепи организма, за да бъдат възстановени всички негови функции, включително и на неговата съединителна тъкан.

Очистване и диета. От казанато дотук става ясно, че лечението на този здравословен проблем е свързано с подобряване на обменните процеси в организма. А това започва с детоксикацията на организма чрез стимулиране на всички отделителни органи: бял дроб, черен дроб, бъбреци, черва, кожа. Необходима е диета, изключваща рафинираните и изкуствени храни, алкохола, цигарите, кафето, кока-колата, захарните изделия, сладкишите, бялобрашнените храни. Предимство трябва да имат необработените природни храни: плодовете, зеленчуците и соковете от тях, житните храни, покълналото жито и други зърна и семена, киселото мляко, ядките и др.

За останалите средства вж. Енциклопедия за здраве “Дар”, Книга 4.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Целулит“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.