Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Йогийски практики

Йога нидра

* Една древна практика за освобождаване от напрежението в тялото, ума, психиката и емоционалната сфера

През последните десетилетия начинът на живот в целия свят много се промени. Това доведе до разсейване на човешките енергии на всички равнища. Човешкият ум е загубил равновесната си точка и хармония във всяка сфера на съществуването.

Независимо какво вършите, с каква храна се храните и колко спите, вие натрупвате напрежение. И това напрежение се усеща в мускулите, в емоционалната и умствената система.

Йога се справя с проблемите на напрежението всеобхватно. Тя разбира, че ако умът е напрегнат, стомахът също ще бъде напрегнат, цялото кръвообръщение също ще бъде под напрежение. Това е един порочен кръг. Затова

освобождаването от напрежение е една от основните грижи в Йога.

Вътрешното напрежение в индивида внася своя дял в общото психическо напрежение, което се проявява в нещастния семеен живот, в хаоса и безредието в социалния животи в агресията и воюването между общностите и нациите. Всички йогийски текстове недвусмислено заявяват, че спокойствието може да се намери само вътрешно, то никога не може да дойде отвън. Следователно, за да създадем един спокоен свят, първо, трябва да се научим да отпускаме и да хармонизиране собственото си тяло и ум.

Релаксацията е едно ефективно начало за постигането на тази цел. За да релаксира напълно, човек трябва да се освободи от вътрешното напрежение в тялото, ума и емоционалната сфера. Това се практикува най-добре от Йога нидра. Извлечена от тантрите,

Йога нидра е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно.

Един час пълноценна Йога нидра се равнява на 4 часа обикновен сън. В това се крие една от тайните на свръхчовешката работоспособност и енергия на много велики йоги от миналото и настоящето.

Йога нидра е научен метод и система за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Терминът „йога“ на санскритски означава „единение“ или „съсредоточено осъзнаване“, а „нидра“ означава „сън“. Човек, упражняващ Йога нидра, външно изглежда спящ, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко равнище на осъзнаване. По тази причина Йога нидра често е наричана психически сън или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване.

В Раджа йога на индийския мъдрец Патанджали се описва състояние, наречено пратяхара, при което умът и умственото осъзнаване се откъсват от сетивните канали. Йога нидра е един от аспектите на пратяхара, който води до по-висшите степени на концентрация.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще бъде на
25 януари (събота)
от 18:00 до 19:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
22 и 23 февруари 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Декември 2019 януари 2020 Февруари 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.