Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За семейството

За семейството » За вас, родители!

Детството – особен период от живота

Детството – особен период от живота

До 17-ти век понятието „детство“ не е съществувало изобщо. Децата са считали за малки възрастни и са били обличани също като тях.

Своебразно откриване на детството в Европа е станало през 17-18-ти век, когато нараснал интересът към детето и детството е било признато за отделен период от живота на човека.

Интересен е фактът, че отделните народи се ръководят от съвършено различни представи за детството и за това как трябва да се развиват децата, как да бъдат възпитавани. Неща, които ни се струват очевидни и естествени, могат да бъдат невъзможни в рамките на друга култура и обратно.

Болшинството педагози и психолози считат, че детството – това е особен свят със своите закони и правила. Това знаят и повечето родители. Но това знание по някакви причини се забравя, когато родителите оценяват постъпките на своите деца от камбанарията на нашия „възрастен“ свят.

Умението да се връщаме в света на детството ни помага по-добре да разбираме нашите деца и по-успешно да ги възпитававме, а нас ни дарява със здраве и дълголетие.

Един от детските педагози, В. А. Сухомлински, бе написал: „...Детството, детският свят е особен свят. Децата живеят със свои представи за добро и зло, чест и безчестие, човешко достойнство; те имат свои критерии за красота, имат даже свое измерване на времето...денят изглежда като година, а годината – вечност. Прекрачвайки приказния дворец, наречен Детство, аз винаги съм считал за необходимо да стана в някаква степен дете. Само при това условие децата няма да гледат на вас като на човек, случайно проникнал през вратата на техния приказен свят, като на пазач, който му е безразлично какво става вътре.“

От нас, родителите, зависи какъв ще бъде детският свят на нашите деца: радостен, справедлив, чист и добър или тъжен, несправедлив и зъл. А детският свят определя какъв е светът днес и какъв ще е утре, защото всички несъвършенства в нашия живот имат корени в света на детството.

Напълно в нашите възможности е да направим този свят поне малко по-добър и за това е нужно да позволим на нашите деца да живеят щастливо и свободно в света на детството.

Д-р Весела КОЕВСКА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, родители!“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
20 септември (петък)
от 19:15 до 20:45 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от септември 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

август 2019 септември 2019 Октомври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.