Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Лечебни растения и животни

Билковите знаци

* Формата на растението и отделните му части могат да дадат информация за какво лечение може да се използва

“Бог е начертал върху растенията, тревите, цветята йероглифи, които точно сочат техните свойства” – е писал през ХІІ в. английският ботаник Роберт Тьорнер. Ала “теорията на знаците” е съществувала и се е използвала в практиката векове преди това. Смятало се е, че външната форма на билките: на корените, листата, плода – подсказва за кои болести те могат да бъдат използвани.

Така растенията, отделящи млечен сок, могат да се прилагат като лактогенно средство. Формата на ореха определя използването му за лекуване и стимулиране на главния мозък, а формата на фасула – за лекуване на бъбреците. Италианецът Джам батиста де ла Порта /ХVІ век/ пък предложил противоотрова от ухапването на скорпион – растения, видимо подобни на него по външен вид. Към подобни представи са се придържали открай време лечителите на Африка, Индия, Китай, Южна Америка...

Дълго време тази теория на древните лекари е предизвиквала само снизходителни усмивки сред научните среди на просветена Европа. Действително, нима трябва да вярваме, че бамбукът укрепва гръбначния стълб само защото кръгообразните му удебелявания напомнят по форма прешлените? Или че листата на медуницата могат да послужат за средство, лекуващо белодробни заболявания само защото жилките им са сходни по форма с белодробните алвеоли? Днес обаче повечето от учените имат сериозни основания да се замислят.

Да вземем примера с аспирина. За негова суровина служи кората на върбата, която расте край водоеми и корените й се къпят във вода. “Теорията на знаците” подсказва, че това дърво “не се бои от простуда” и би трябвало да се употребява при настинки, предизвикани от охлаждане. И тъй като кората й “завива” дървото и го предпазва от студ, затова именно в нея следва да се търсят нужните качества.

Или да вземем “царя” на билките – жен-шенът. Коренът му учудващо наподобява фигурата на човек. Научната оценка за лечебните му свойства е показала, че получените от него препарати се използват като общо укрепващо общо тонизиращо средство за целия организъм. Примерно по този път са се появили много лекарства, широко употребявани в наше време. Така древното знание намира съвременно приложение.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Лечебни растения и животни“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Февруари 2021 март 2021 Април 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.