Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Системата йога

Какво е Йога?

Йога означава единство. Единство с Бога или единство на малкото его с божествения АЗ, безпределния Дух.

Повечето хора на Запад, а също и мнозина в Индия смесват йога с Хатха-йога, системата за телесни пози. Но йога е преди всичко духовна дисциплина.

Нямам намерение да омаловажавам йогийските пози. Хатха-йога е една чудесна система. Още повече че тялото е част от нашата човешка природа и трябва да се поддържа в добра форма, иначе ще осуети духовните ни усилия. Поклонниците, които искат да открият Бога обаче, отдават по-малко значение на йогийските пози. За тях не е задължително да ги практикуват.

Хатха-йога е физическият клон на Раджа-йога – истинската наука за йога. Раджа-йога е система от медитационни техники, които помагат

човешкото съзнание да се приведе в хармония с божественото.

Йога е наука, но също така и изкуство. Тя е наука, защото предлага практически метози за контролиране на тялото и ума, като по този начин прави възможна дълбоката медитация. Тя е изкуство, защото, ако не се практикува интуитивно и с усет, ще даде само повърхностни резултати.

Йога не е система от вярвания. Тя взима предвид влиянието между тялото и ума и ги привежда във взаимна хармония. Защото често умът например не може да се концентрира просто поради напрежение или болест на тялото, които не позволяват на енергията да тече към мозъка. Също така често пъти енергията на тялото отслабва, защото волята е обезсърчена или парализирана от вредни емоции.

Йога работи преди всичко с енергиите на тялото посредством науката пранаяма, или контрол на енергията. Прана означава също така „дишане“. Йога учи как посредством контрола върху дишането /пранаяма/ да се успокои умът и да се достигнат по-високи нива на съзнанието.

По-висшето учение на Йога

отвежда отвъд техниките и показва на йогина как да насочва своята съсредоточеност по такъв начин, че не само да хармонизира човешкото и божественото съзнание, но и да слее своето съзнание с Безпределното.

Йога е много древна наука. Тя е на хиляди години. Възприятията, извличани от нейното практикуване, формират гръбнака на индийското величие, легендарно от векове. Но истините, разбирани чрез нейното учение, не се ограничават само до Индия или до онези, които съзнателно практикуваг йогийските техники. Много светци и от други религии, включително много християнски светци, са открили аспекти на духовния път, присъщи на йогийските учения.

Йога допълва библейското учение за това как човек би следвало да обича Бога: със сърце, ум, душа, но и със сила. Защото силата означава енергия. Само когато енергията бъде отдръпната от тялото и насочена в дълбока медитация нагоре, е възможно истинското вътрешно общение с Бога със сърце, ум и душа.

Парамаханса ЙОГАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
18 октомври (петък)
от 19:15 до 20:30 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 ноември 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от 7 октомври 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

Септември 2019 октомври 2019 Ноевмври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.