Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Най-страшното нещо на света не е старостта, нито болестите, най-страшното е самият страх, обхванал всички.
Индийска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Какво е Йога?

Йога означава единство. Единство с Бога или единство на малкото его с божествения АЗ, безпределния Дух.

Повечето хора на Запад, а също и мнозина в Индия смесват йога с Хатха-йога, системата за телесни пози. Но йога е преди всичко духовна дисциплина.

Нямам намерение да омаловажавам йогийските пози. Хатха-йога е една чудесна система. Още повече че тялото е част от нашата човешка природа и трябва да се поддържа в добра форма, иначе ще осуети духовните ни усилия. Поклонниците, които искат да открият Бога обаче, отдават по-малко значение на йогийските пози. За тях не е задължително да ги практикуват.

Хатха-йога е физическият клон на Раджа-йога – истинската наука за йога. Раджа-йога е система от медитационни техники, които помагат

човешкото съзнание да се приведе в хармония с божественото.

Йога е наука, но също така и изкуство. Тя е наука, защото предлага практически метози за контролиране на тялото и ума, като по този начин прави възможна дълбоката медитация. Тя е изкуство, защото, ако не се практикува интуитивно и с усет, ще даде само повърхностни резултати.

Йога не е система от вярвания. Тя взима предвид влиянието между тялото и ума и ги привежда във взаимна хармония. Защото често умът например не може да се концентрира просто поради напрежение или болест на тялото, които не позволяват на енергията да тече към мозъка. Също така често пъти енергията на тялото отслабва, защото волята е обезсърчена или парализирана от вредни емоции.

Йога работи преди всичко с енергиите на тялото посредством науката пранаяма, или контрол на енергията. Прана означава също така „дишане“. Йога учи как посредством контрола върху дишането /пранаяма/ да се успокои умът и да се достигнат по-високи нива на съзнанието.

По-висшето учение на Йога

отвежда отвъд техниките и показва на йогина как да насочва своята съсредоточеност по такъв начин, че не само да хармонизира човешкото и божественото съзнание, но и да слее своето съзнание с Безпределното.

Йога е много древна наука. Тя е на хиляди години. Възприятията, извличани от нейното практикуване, формират гръбнака на индийското величие, легендарно от векове. Но истините, разбирани чрез нейното учение, не се ограничават само до Индия или до онези, които съзнателно практикуваг йогийските техники. Много светци и от други религии, включително много християнски светци, са открили аспекти на духовния път, присъщи на йогийските учения.

Йога допълва библейското учение за това как човек би следвало да обича Бога: със сърце, ум, душа, но и със сила. Защото силата означава енергия. Само когато енергията бъде отдръпната от тялото и насочена в дълбока медитация нагоре, е възможно истинското вътрешно общение с Бога със сърце, ум и душа.

Парамаханса ЙОГАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение на 18.05 /събота/ от 18:30 до 29:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Април 2020 май 2020 Юни 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.