Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако проблемът може да се реши, не си струва да се безпокоиш за него, ако не може да се реши, да се безпокоиш е безполезно.
Японска поговорка

Рубрики

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Йога – наука за живота

* Йогите са постигнали най-изтънченото изкуство на себекултивиране, хармония , здраве и дълголетие

Днес системата йога намира своите последователи в почти всички страни по света, особено в Европа и Америка. И това не е случайно, защото съвременната наука обяснява древната практика за самоусъвършенстване и потвърждава огромното й значение за съвременния човек. Директорът на научноизследователския институт по йога в Бомбай Шри Йогендра пише: „Йогизмът е наука да се живее разумно, в добро здраве, да се живее дълголетно. За да се постигне това велико изкуство – науката за живота, трябва да се разгърне една обширна практическа система на себекултивиране, която да съчетае хармоничното развитие на телесните, умствените и психическите потенциали у човека,

за да го доведе до идеално физическо състояние и самочувствие.“

Свой научен анализ за тази уникална система прави и видният наш учен, чл. кор. на БАН, професор д-р Драгомир Матеев:

„Системата на йогите е проникната от разбирането, че човек става човек само тогава, когато се стреми към все по-високо съвършенство на своя организъм, на своето тяло, на своя дух. Когато се говори за системата на йогите, за техните упражнения, това значи да се обсъждат най-животрептящите въпроси на битието, на живота, младостта, на старостта и смъртта“.

И действително, предизвикват удивление постиженията на индийските йоги по отношение на тяхната жизнена практика, мъдрост и биологично издържан начин на разсъждение върху собствения жизнен опит. Те са изградили през вековете едва ли не

съвършени правила на своя живот.

В хармонично единство са съчетани усъвършенстване на тялото, ума, психиката и интелекта, спазването на определени нравствено-етични правила, рационално хранене, пълноценен сън, очистване на организма, контрол върху дишането.

Нека разгледаме съвсем накратко йогийските асани /пози/. Те имат дълбоко физиологическо въздействие и значителен формиращ ефект както върху мускулите, така и върху структурата на вътрешните органи. Характерното за тях е, че функционалното натоварване на мускулатурата се постига без недостиг на кислород, без загуба на енергия. Предизвиканото статично-силово /изометрично/ „съкращаване“ на мускулите, максималното разтягане на сухожилията и сухожилните възли води до силно дразнене на проприорецепторите в тях. Както показват изследванията, тази силна проприоцептивна импулсация достига едновременно до вегетативните центрове на хипоталамуса и мозъка и по този начин се усилва дейността на сърцето и на дихателния апарат.

Такъв вид функционално натоварване на мускулите, на техните проприорецептори, а чрез нях на вегетативната нервна система, на сърцето, кръвообращението и дихателния апарат не съществува при никоя друга система. Така прецизно и физиологично са разработени и останалите упражнения: дихателни, очистителни, за умствена концентрация, релаксация и пр.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Йога практики
СЕДМИЧЕН ГРАФИК 
Нови видове масажи в Дар
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Гонг медитация
Петък(15 ноември) от 19:15 до 20:30 ч. 
Отдава се зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ започват на 15 ноември За постите

Октомври 2018 ноевмври 2018 Декември 2018
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
  • Въведение Богородично Въведение Богородично

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2018 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.