Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Доверявайте се на човек, който вижда болка зад вашата усмивка, любов зад гнева ви, вулкан от мисли зад вашето мълчание и безпомощност.
Индийска поговорка

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Йога – наука за живота

* Йогите са постигнали най-изтънченото изкуство на себекултивиране, хармония , здраве и дълголетие

Днес системата йога намира своите последователи в почти всички страни по света, особено в Европа и Америка. И това не е случайно, защото съвременната наука обяснява древната практика за самоусъвършенстване и потвърждава огромното й значение за съвременния човек. Директорът на научноизследователския институт по йога в Бомбай Шри Йогендра пише: „Йогизмът е наука да се живее разумно, в добро здраве, да се живее дълголетно. За да се постигне това велико изкуство – науката за живота, трябва да се разгърне една обширна практическа система на себекултивиране, която да съчетае хармоничното развитие на телесните, умствените и психическите потенциали у човека,

за да го доведе до идеално физическо състояние и самочувствие.“

Свой научен анализ за тази уникална система прави и видният наш учен, чл. кор. на БАН, професор д-р Драгомир Матеев:

„Системата на йогите е проникната от разбирането, че човек става човек само тогава, когато се стреми към все по-високо съвършенство на своя организъм, на своето тяло, на своя дух. Когато се говори за системата на йогите, за техните упражнения, това значи да се обсъждат най-животрептящите въпроси на битието, на живота, младостта, на старостта и смъртта“.

И действително, предизвикват удивление постиженията на индийските йоги по отношение на тяхната жизнена практика, мъдрост и биологично издържан начин на разсъждение върху собствения жизнен опит. Те са изградили през вековете едва ли не

съвършени правила на своя живот.

В хармонично единство са съчетани усъвършенстване на тялото, ума, психиката и интелекта, спазването на определени нравствено-етични правила, рационално хранене, пълноценен сън, очистване на организма, контрол върху дишането.

Нека разгледаме съвсем накратко йогийските асани /пози/. Те имат дълбоко физиологическо въздействие и значителен формиращ ефект както върху мускулите, така и върху структурата на вътрешните органи. Характерното за тях е, че функционалното натоварване на мускулатурата се постига без недостиг на кислород, без загуба на енергия. Предизвиканото статично-силово /изометрично/ „съкращаване“ на мускулите, максималното разтягане на сухожилията и сухожилните възли води до силно дразнене на проприорецепторите в тях. Както показват изследванията, тази силна проприоцептивна импулсация достига едновременно до вегетативните центрове на хипоталамуса и мозъка и по този начин се усилва дейността на сърцето и на дихателния апарат.

Такъв вид функционално натоварване на мускулите, на техните проприорецептори, а чрез нях на вегетативната нервна система, на сърцето, кръвообращението и дихателния апарат не съществува при никоя друга система. Така прецизно и физиологично са разработени и останалите упражнения: дихателни, очистителни, за умствена концентрация, релаксация и пр.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Гонг медитациите ще бъдат възобновени
след премахването на извънредното положение на 18.05 /събота/ от 18:30 до 29:00 ч. 
Курс Здрaви очи без очила
9 и 10 май 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ
започва на 2 март и продължава до 19 април, Великден За постите

Април 2020 май 2020 Юни 2020
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Пости Пости
  • Новолуние Новолуние
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2020 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.