Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни учения

Силата на действието

Силата на действието

* Тайната на самообладанието или кой е идеалният човек

* Работете, без да се интересувате от плодовете на вашия труд

* Мислещият за награда е роб

Любовта, истината и безкористието не са просто морални символи, а формират нашия най-висш идеал. В тях лежи проявата на огромна сила. Ако човек може да действа 5 дни или дори 5 минути без какъвто и да е егоистичен мотив, без мисъл за награди или наказание, той притежава вече в себе си възможността да стане духовен гигант!
Идеалният човек е този, който сред най-голямата тишина и уединение намира най-интензивна активност, намира тишината и самотата на пустинята: той е научил тайната на самообладанието – идеал на Карма йога.

Дългът и моралът се различават при различни стечения на обстоятелствата. Един не се съпротивлява, защото е безсилен, ленив и не може; друг знае, че може да нанесе, ако пожелае, съкрушителен удар и все пак не го нанася, а благославя враговете си. Винаги трябва да сме внимателни, когато говорим за несъпротива и възвишена любов. Преди да стигне този най-висш идеал, ДЪЛГ НА ВСЕКИ ЧОВЕК Е ДА СЕ СЪПРОТИВЛЯВА НА ЗЛОТО и само тогава, когато е добил силата да побеждава, несъпротивата ще бъде добродетел.
Активността винаги означава съпротива. Така, осъществете вашето желание за сила, материално благополучие и всичко друго и след като сте постигнали това, ще научите, че те са нищожни, незначителни неща. Но докато не сте реализирали тези желания, докато не сте минали през тази активност, трудно ще бъде да достигнете до това състояние на спокойствие, ведрина, себеотрицание.

Всеки човек трябва да прегърне своя собствен идеал и да се стреми да го постигне. И ние нямаме право да се присмиваме или да презираме който и да е идеал. Всеки е велик но своето място.

Най-трудно обаче е да действаш и да не те е грижа за резултатите; да помагаш на хората и никога да не мислиш, че те са длъжни да ти бъдат благодарни... Дори и най-големият страхливец става смел, когато го хвалят.

Ако човек прави добро постоянно на всички, без да о е грижа за одобрението на хората, то наистина извършва най-голямата саможертва. Мислещият за награда е роб.

Има в индия един мъдрец, велик йог, един от най-чудатите хора, които съм виждал в живота си. Ако го запитате, той няма да ви отговори – твърде много е за него да заеме позата на учител. Ако го запитате нещо и почакате няколко дена, в течение на някакъв разговор той сам ще насочи мисълта ви към засегнатия въпрос и ще го освети по един чудесен начин. Веднъж той ми разясни тайната на ДЕЛОТО: “Нека целта и средствата да бъдат обединени в едно. Когато вършите някоя работа, не мислете за никое друго нещо. Правете я като най-висше обожание и отдайте всичко на нея през времето, в което я изпълнявате.”

ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ ПРАВИ ДОБРО е най-висшата подбудителна сила, която притежаваме. Не стойте на висок пиедестал и, подавайки някому пет цента, да казвате: “Вземи, бедни човече”, а бъдете благодарни, че се е явил насреща и ви е дал възможност да проявите доброто в себе си. НЕ ТОЗИ, КОЙТО ПОЛУЧАВА Е БЛАГОСЛОВЕН, А КОЙТО ДАВА.

В зависимост от нуждата, такава е и помощта. Да се помага на хората телесно, чрез премахване на техните физически нужди, е наистина велико дело. Ала духовното знание е единственото нещо, което може да унищожи завинаги нашите потребности и желания. ДА СЕ ПОМАГА НА ЧОВЕКА ЗА НЕГОВОТО ДУХОВНО ИЗРАСТВАНЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОМОЩ. Този свят е едно голямо училище, в което всички трябва да се учим да ставаме душевно по-силни. ВИНАГИ КОНТРОЛИРАЙТЕ УМА СИ и не му позволявайте да се отклони по пътя на егоизма. Тогава ще можете да вършите всичко, да се смесвате с всекиго и никога няма да бъдете заразени от злото.

Свами ВИВЕКАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни учения“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули,синергични билкови продукти с запазената марка " Формула 1",които имат мощно имуностимулиращо действие; Действат бързо и ефикасно,с с изразено противовъзпалително,антивирусно,антибактериално,противогъбично и антипаразитно действие. Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система,действаща ефикасно при суха и влажна кашлица,бронхити,бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система.Лечение на дископатия,радикулити,и ишиас,плексит и др. Наместване на изкълчени стави,сублуксации и лечение на навехвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Лични консултации и семинари на Сал Ракели в България
от 15 октомври 2021 г. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2021 октомври 2021 Ноевмври 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.